Axel Springer chce polskou Wawu. Koupí i Rádio Impuls?

Axel Springer pokračuje ve svém „Drang nach Osten“. Po oznámení vstupu do televizní divize tureckého mediálního koncernu Dogan a potvrzení zájmu o vstup do polské televize Polsat se objevili informace i o jeho zájmu o polské Radio Wawa. V tom drží významný podíl společnost Eurocast, většinový vlastník Rádia Impuls.

Poté, co mu regulační úřady nepovolily v lednu letošního roku převzít ProSiebenSat.1, zkouší německý mediální koncern Axel Springer své štěstí mimo Německo. Jen tento měsíc oznámil dvě televizní akvizice. Za 375 mil. EURO koupil 25% podíl v televizní divizí tureckého Doganu a pár dní nato potvrdil pokročilé jednání o získání 25% v největší polské soukromé televizi Polsat. Vedle toho plánuje spustit ve Francii nový bulvární deník postavený na formátu svého úspěšného bulvárního Bildu.
Před týdnem polská média informovala o jeho zájmu o polskou rozhlasovou stanici Radio Wawa. Jedním ze současných vlastníků Wawy je společnost Eurocast. V provozovateli Radia Wawa drží 33%. Díky svému 99% podílu v Agencja Reklamowa WAWA, která je exkluzivním prodejcem reklamy na této stanici, však Radio Wawa v podstatě ekonomicky ovládá. Dalším společníkem ve Wawe je s 65% podílem společnost Kompania Radiowa, ve které by měl Eurocast držet 49%. Vloni na podzim bylo podle deníku Parkiet.com na prodej 100% Wawy.


Německá spojka
Eurocast je zajímavý tím, že vedle podílu v Radiu Wawa drží 2/3 podíl ve společnosti Londa s.r.o., která provozuje nejposlouchanější českou rozhlasovou stanici Rádio Impuls a pražskou lokální stanici RockZone. Ještě na začátku století plánoval Eurocast velkou expanzi po Evropě. Držel podíl ve vídeňském NRJ 104,2 FM, založil se společností Absolute Radio joint-venture pro expanzi na britské ostrovy a tak nepřímo vlastnil například liverpoolské Juice FM. Zkoušel štěstí i v Dánsku a ve Francii – bezúspěšně. V roce 2000 vstoupil do Wawy a dva roky na to do Impulsu. Později však přišel zlom a Eurocast se začal orientovat na německý trh a budoucnost viděl hlavně v digitálním rádiu. Zbavil se všech neněmeckých aktivit kromě Wawy a Impulsu. Loni se začalo proslýchat, že se chce stáhnout i z Polska a z Čech. Zdá se, že v obou případech čeká na přijatelnou nabídku.


Za vším hledej Axela
Samotný Eurocast má velice zajímavou (a nepřehlednou) vlastnickou strukturu. Založili jej v roce 1998 vlastníci regionálních rozhlasových stanic, kteří již neviděli na německém rozhlasovém trhu mnoho příležitostí a chtěli společně expandovat do zahraničí. Pro podnikání v Německu pak založili společnost Regiocast. Zde je významným podílníkem Axel Springer. Ten drží přímo nebo nepřímo (např. přes Regiocast) podíly v několika desítkách německých rozhlasových stanicích. Jak ukazuje schéma, drží nepřímo podíl i v Eurocastu.



Společnosti Regiocast a Eurocast jsou vlastnicky a personálně propojeny a úzce spolupracují. Další Springerovy aktivity na německém rozhlasovém trhu jsou popsány ve Výroční zprávě nebo zde.
Axel Springer působí i v Česku. Je zde především nejvýznamnějším vydavatelem motoristických (Svět motorů, AutoTIP) a dalších časopisů (Popcorn, Playboy, etc.). Úvahy o vydávání deníku v letošním roce „odsunul“.


Akvizice Rádia Impuls?
Zatímco o prodeji Radia Wava se otevřeně mluví již více než rok, prodej Rádia Impuls není jistý. Je otázkou, jaké synergie by novému majiteli akvizice Impulsu přinesla. Synergie jsou zaklínadlem všech fůzí a akvizic a mezi rádiem a časopisy zrovna moc nefungují. Na druhou stranu, pokud by Axel Springer příští rok oživil myšlenku na vydávání deníku, rádio s největším podílem na českém trhu by se mu při jeho zavádění hodilo.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .