Mediální scéna v Dánsku a na Faerských ostrovech

radiotv22Dnes se podíváme na veřejnoprávní média v Dánském království. Tato země je zajímavá tím, že pod její správu patří Faerské ostrovy a Grónsko. To samozřejmě ovlivňuje nejen politiku a vůbec řízení země, ale také média.

Začněme Dánským rozhlasem. Danmarks Radio vysílá šest celoplošných stanic. Z toho čtvrtý program je sítí regionálních stanic. První program se jmenuje jednoduše P1 a podobně jako náš Radiožurnál nebo slovenské Rádio Slovensko přináší aktuální zpravodajství. P2 hraje klasickou a barokní hudbu. Mix aktuálních hitů hitparád, dánské hudby, hip-hopu a také alternativních stylů míchá P3. P4 je sítí regionálních stanic. Speciální pořady na středovlnné frekvenci 1062 kHz hraje P5 Mellembølge. Po většinu dne šíří P5 program P3 a P4. Na dlouhé vlně (konkrétně na 243 kHz) vysílá P6 Langbølge. Tady jde hlavně o převzaté vysílání z P1.

Další speciální programy se vysílají po celém Dánsku prostřednictvím DAB. Plánuje se i spuštění dopravního rádia. Regionální studia jsou ve městech Århus, Aalborg, Aabenraa, Holstebro, Vejle, Bornholm, Kodaň a Næstved.

Danmarks Radio zajišťuje i chod dvou veřejnoprávních televizních stanic. DR1 a DR2. DR1 vysílá zprávy, hrané filmy, dokumenty, sportovní přenosy, politické diskuse, zasedání Folketingu (dánského parlamentu) a další pořady. DR2 je zaměřen spíš na kulturu. Kromě toho ještě v Dánsku vysílá program TV 2, který ale neprovozuje Danmarks Radio. DR vysílá v dánštině, jednou týdně se pak objevují pořady v grónštině a faerštině.

Dánsko je pokryto signálem jednak z analogových vysílačů a pak také kódovaně ze satelitu. Rozšířená je i distribuce kabelem a od dubna 2006 také po DVB-T. Přes DVB-T se kódovaně vysílá i pro Faerské ostrovy, Island a Grónsko. Dánské televizní stanice DR1, DR2 a TV 2 je možné dále ladit v norských, švédských a severoněmeckých kabelových televizích. DR1 a čtyři rozhlasové programy vysílá Danmarks Radio na základě mezistátní dohody z vysílače Flensburg-Engelsby v Německu, kde tak pokrývá území ve Šlesvicku-Holštýnsku obydlené Dány. Ve Flensburgu má svůj pětisetwattový dokrývač i TV 2. Šlesvicko ale dostatečně pokrývá vysílač Aabenraa s výkonem 600kW.

DR pozastavilo před několika lety své krátkovlnné rozhlasové vysílání do zahraničí. Rozhlasové a také televizní programy DR je ale možné na celém světě naladit na internetu. Dánský veřejnoprávní vysílatel se těší nezvyklému zájme diváků a posluchačů. Dosahuje totiž téměř sedmdesátiprocentního podílu na trhu. Tím se řadí k největším veřejnoprávním vysílatelům v Evropě. Jeho hlavní sídlo je v Søborgu nedaleko hlavního města Kodaně.

Úspěšná je i komerční TV 2. Ta také vysílá jak analogově tak digitálně. Jedná se o běžnou plnoformátovou televizi. Vysílá i dánskou verzi známé soutěže Chcete být milionářem? Ta se tady jmenuje Hvem vil være Millionær? Každý den se program rozpojuje do osmi samostatných regionálních oken. TV 2 ještě vysílá stanice TV 2 Zulu, TV 2 Charlie a TV 2 Film.

Faerské ostrovy

Útvarp Føroya (ÚF) je veřejnoprávním rozhlasem Faerských ostrovů. Faerský rozhlas začal vysílat 6. února 1957. Jeho signál je možné zachytit na celých ostrovech nebo ho přijímat po internetu. Společně s veřejnoprávní televizí Sjónvarp Føroya (SvF) tvoří jednotnou veřejnoprávní organizaci Kringvarp Føroya.

Sídlem ÚF i SvF je hlavní město Faerských ostrovů Tórshavn. Rozhlas spadá pod faerského ministra kultury, který jmenuje sedmičlennou rozhlasovou radu. Programovým šéfem ÚF je v současnosti místostarosta Tórshavnu Jógvan Arge, který v rozhlase pracuje už od roku 1970. Sám komentuje všechny zápasy faerského národního fotbalového týmu. K oblíbenému sportu, u kterého samozřejmě nesmí místní média chybět, jsou závody regat. Oproti televizi SvF nemá rozhlas ÚF problém vytvořit dostatek pořadů ve faerštině. ÚF, jeho internetová stránka s archívem pořadů a server portal.fo jsou nejdůležitějšími zdroji informací ve faerštině. 15 tær bestu je faerskou hitparádou.

Kromě veřejnoprávního rozhlasu vysílá na Faerských ostrovech komerční stanice Rás 2 a ekumenické křesťanské rádio Lindin.

Plány na založení faerské televize se objevily už v šedesátých letech. V roce 1969 rozhodl faerský parlament Løgting založit fond na vybudování veřejnoprávní televize. Potřebný zákon byl přijat teprve v roce 1978 a televize Sjónvarp Føroya vznikla roku 1981. Ještě se ale nevysílalo. V osmdesátém třetím byl starý obchod s nábytkem v Tórshavnu přestavěn na televizní studio, ze kterého se začalo zkušebně vysílat 1. dubna 1984. Pravidelný provoz začal 1. září. Až do jara 1985 zde pracovali pouze externisté. V roce 1990 byly zakoupeny další budovy a televize se rozrostla.

Na Faerských ostrovech bydlí 48 tisíc lidí. Podle zákona mají všichni právo přijímat televizní signál. Díky síti vysílačů a převaděčů jsou pokryty i ty nejodlehlejší obce. Úkolem Faerské televize je přinášet objektivní zpravodajství, zachovávat svobodu názorů a pečovat o faerskou kulturu a řeč. Intendanta SvF jmenuje ministr kultury, který pak přijímá další lidi. V současnosti jich tady pracuje zhruba padesát. Televizní rada má 9 členů (srovnej s televizní radou ZDF, která má 77 členů plus 14 ve správní radě viz Jak se řídí veřejnoprávní kanál ZDF). Členové rady jsou zástupci univerzity, církve, Rady mládeže, odborů, Svazu zaměstnanců, Svazu novinářů, hudební školy, Svazu spisovatelů, Faerského sportovního svazu, Svazu důchodců nebo Provozní rady SvF. Institucí je více než devět. Všechny totiž nejsou vždy zastoupeny.

V roce 1984 odvysílala SvF 790 hodin programu. 143 z toho byla vlastní produkce ve Faerštině. Zbytek tvořily převzaté pořady jako například americké filmy s dánskými titulky. V roce 2003 se už odvysílalo 2 799 hodin programu. Z toho 27% tedy 741 hodin bylo ve faerštině. Částečně to byly původní pořady a částečně zahraniční pořady titulkované nebo dabované faersky. Dabing se používá především u pořadů pro děti.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .