RadioTV představuje: LoungeFM – rádio v mobilní síti

radiotv22LoungeFM se ucházelo o FM frekvenci v Linci. Tu ale dostalo Radio Arabella. Florian Novak, tvůrce celého nápadu a spoluzakladatel rádia Energy, si ale umínil, že vysílání rozjede stůj, co stůj. Dohodl se proto s operátorem mobilní sítě ONE. Mobilní telefony už zdaleka neslouží jen k telefonování. Při pohledu na fakturu za telefon někteří zjistí, že víc než za hlasové služby utratí za sms, mms, wap a další služby. A těch bude v budoucnu jen přibývat. Lákadel ve světe mobilní komunikace je stále čím dál tím víc. Vývoj jde kupředu a tak telefony dokážou čím dál tím víc. O poskytovatele obsahu, který by technické novinky dokázal využít také není nouze, takže tento paradox se bude objevovat na fakturách asi čím dál tím častěji. Jak už jste zřejmě zaslechli, začala v ČR vysílat televize Meteo TV, kterou je možné zachytit na mobilních telefonech. Když jde na mobilu sledovat televize, tak člověka logicky napadne, že je určitě možné tímto způsobem poslouchat i rádio. Samozřejmě že to možné je.

Při současné miniaturizaci je možné v terénu dělat téměř cokoliv. Ostatně o tom už byla řeč loni v článku MMP – Digitální televize do kapsy. Tehdy se ještě odborníci domnívali, že televizi do mobilu nacpat nejde. Dnes už je tomu trošku jinak. Problémem ale jsou baterie. Mobilní telefon dokáže kdeco, ale baterie se brzo vybijí. Nechme ale stranou tento problém a podívejme se na to, jaký užitek může mobilní síť přinést broadcasterům. Kromě toho že můžou vydělávat na různých soutěžích, do kterých se jejich účastníci hlásí pomocí sms zpráv, můžou přes mobilní síť i vysílat. Umožňuje to technologie UMTS. A právě toho využívá rakouské rádio LoungeFM.

První síť UMTS začala fungovat v roce 2001 na ostrově Man. 25. září 2002 vznikla první celoplošná UMTS síť v Evropě, kterou provozoval rakouský Mobilkom Austria. Od roku 2004 se tato technologie komerčně využívá i v Německu. Díky UMTS je možné přenášet téměř libovolné balíčky dat. Ty můžou obsahovat texty, fotky, ale stejně tak video nebo hlas. A právě toho využívá rakouské rádio LoungeFM. Ačkoliv je v jeho názvu FM, s klasickými FM rádii toho moc společného nemá. A to jak po programové tak po technické stránce. Na internetových stránkách www.loungefm.at běželo už několik dní před zahájením vysílání počítadlo, které na vteřinu přesně odpočítávalo čas do doby, než se v éteru poprvé ozve vysílání LoungeFM. To bylo naplánováno na chvíli, kdy zaleze poslední sluneční paprsek 23. června 2005. Od tohoto okamžiku můžou uživatelé sítě ONE relaxovat při poslechu LoungeFM.

LoungeFM se ucházelo o FM frekvenci v Linci. Tu ale dostalo Radio Arabella. Florian Novak, tvůrce celého nápadu a spoluzakladatel rádia Energy, si ale umínil, že vysílání rozjede stůj, co stůj. Dohodl se proto s operátorem mobilní sítě ONE. Posluchači se můžou těšit na chillout, soft-jazz a´la Sade a další. A to všechno bez reklam a zbytečného plkání. Motto zní “Listen & Relax“. O to aby hudba byla opravdu odpočinková se stará head of music Walter Gröbchen, bývalý redaktor Ö3, který své zkušenosti sbíral i u Universal Music. Šéfem programu je Markus Langemann. Jméno tohoto mnichovského podnikatele v oblasti médií není žádnou neznámou. Vysílání přes UMTS není prvním projektem budoucnosti, na který Langemann sází. Už loni se stal mecenášem rozhlasového digitálního vysílání, když podporoval prodej digitálních radiopřijímačů. Kampaň na podporu digitálu vedlo jeho Radio Deluxe ve spolupráci s Nova radiem. V kampani nešlo ani tolik o zisk, jako spíš o rozšíření této nové technologie. Viz DAB v Německu: Je nejvyšší čas jednat. Krom toho ještě provozuje hudební televizi Deluxe Music. Hlas jinglům stanice propůjčil někdejší moderátor stanice Premiere a ATV+ Dieter Moor. Další spolupracovníci mají na starosti internetové stránky, techniku, design stránek, interaktivitu a obsah webu. Celkem se na projektu podílí osm osob.

Hudbou stanice nezapře své napojení na německé Radio Deluxe. Ostatně před začátkem vlastního vysílání LoungeFM bylo možné na internetových stránkách Lounge naladit modulaci Deluxu. Program není příliš bohatý na mluvené slovo. Ve vysílání se ani neobjevují zprávy. Důraz je kladen hlavně na hudbu. Jednotlivé bloky jsou pojmenovány tak, aby se v nich využilo slovo Lounge. Od šesti do jedenácti tak běží Breakfast Lounge, od jedenácti do dvou odpoledne Business Lounge. Mezi čtrnáctou a devatenáctou hodinou je na programu blok nazvaný Lobby. Tolik části programu pojmenované podle místností. Od devatenácti až do půlnoci je tu čas na šeptání. Prakticky stejné schéma se používá jak ve všední dny tak o víkendech. Změnou je ale to, že v sobotu a v neděli se dopolední drive nejmenuje Business Lounge ale Sunday Brunch. Hudba má být hlavně odpočinková s vysokým podílem rakouských interpretů. Ostatně jeden ze sloganů stanice zní: Rakousko uvolněně. Nepříliš časté moderátorské vstupy jsou věnované převážně životnímu stylu a všemu co se točí okolo nových médií.

Nejenže poslech hudby nebude rušit příliš mnoho mluveného slova, věčně rozjaření a dobře naladění moderátoři, nekonečné zprávy nebo dopravní hlášení (která jsou v Rakousku nebo v Německu oproti našim opravdu dlouhá), ale prudit nebude ani reklama. Hned se tedy vnucuje otázka, jak je tento projekt financován. „To je poprvé na světě, že mobilní operátor provozuje vlastní rozhlasovou stanici.Stejně jako technika je i hudební mix naprosto jedinečný,“ nešetřil chválou v rakouském časopise Profil vedoucí strategického oddělení operátora ONE Florian Pollack. Prozatím nabízí mobilní síť poslech stanice naprosto zdarma. Až se projekt rozeběhne, bude tato služba samozřejmě zpoplatněna. Za projektem navíc stojí Markus Langemann, který s chutí podporuje nové technologie.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .