Vaříme s českými rádii I.

Česká rádia vysílají pořady, ve kterých posluchačům nabízejí nejen kuchařské recepty, ale ti mohou i nějakou dobrůtku vyhrát. Pořady rodinného typu připravuje veřejnoprávní rozhlas, soukromé stanice se zaměřují spíše na soutěže. Dnes se seznámíme s pořady některých stanic veřejnoprávního rozhlasu. Je nepsaným pravidlem, že profesionálními kuchaři jsou většinou muži. Platí to také o „vaření“ na rozhlasových vlnách?

Český rozhlas Brno nabízí každý všední den „Apetýt“. Magazín rodinného typu, v němž posluchači najdou témata související s životním stylem. Navzdory svému názvu není jen o jídle, ale vzbuzuje chuť ke všemu hezkému, co nám může přinést nejen všední den. Nechybí samozřejmě recepty na dobrá jídla, které jsou archivovány na webu stanice a zájemci se k nim mohou kdykoliv vrátit. V sobotním „Apetýtu plus“ čekají na posluchače kromě pozvánek na zajímavá místa a mezi pozoruhodné lidi a události také ukázky z nových knížek a výročí dne.

„Receptář je náš“ připravuje na Českém rozhlase České Budějovice dvojice P. Podlaha a K. Kalendová. Každý pátek od 8 hodin v premiéře a v sobotu od 13 hodin v repríze seznamují posluchače s nejrůznějšími radami a tipy nejen do zahrady. Navíc k tomu vždy přidají nějaký zajímavý recept pro kuchařky a kuchtíky. Výběr rad a receptů z pořadu „Receptář je náš“ má na webu svou vlastní rubriku, která je rozčleněna na rady do zahradyostatní praktické rady a recepty.

Na Českém rozhlase Hradec Králové se každou sobotu vaří v přímém přenosu. V pořadu „Vaříme s Habadějem“, který uvádí Zdena Kabourková, posluchači mohou nejen uvařit oběd, ale dovědí se i řadu zajímavostí a rad, které se týkají samozřejmě – vaření. Zapojit se může každý. Stačí zavolat po jedenácté hodině přímo do studia. Do „Apatyky“ Českého rozhlasu Olomouc zve ve čtvrtek Marie Šuláková. Pořad je určen všem, kteří se chtějí dozvědět víc o svém zdraví. Nedílnou součástí jsou samozřejmě i recepty. Nejedná se však o klasické kuchařské předpisy, ale nabízejí jídla prospívající lidskému zdraví.

„Dobrůtky“ servíruje každou neděli po jedenácté hodině Český rozhlas Ostrava. Jak už z názvu vyplývá, jde o magazín o vaření,  jídle a pochutinách, které mají povzbudit nejen naši duši, ale hlavně náš žaludek. Světem gastronomie provází Ivana Šuláková a Dagmar Misařová. Vaří, pečou, smaží jejich hosté, kteří současně prozradí své oblíbené recepty, které si pak můžete v praxi vyzkoušet. „Dobrůtky“ nahradily od ledna 2006 gastronomický pořad Pochoutky, který stále vysílá Český rozhlas Region Střední Čechy. Zajímavým receptem mohou posluchači ve všední den před půl desátou přispět do pořadu „Co si uvaříme?“, který vysílá Český rozhlas Pardubice.  Stačí zavolat. Fantazii se meze nekladou. Proč by si nemohly oblíbené rodinné recept vyzkoušet jiní? Pro každého posluchače, který se pochlubí svým kulinářským výtvorem na Českém rozhlase Pardubice, je připravena odměna.

„Pochoutky“, gastronomický publicisticko- zábavný pořad, je vysílán v neděli po 11. hodině na vlnách Českého rozhlasu Regina. Každý týden vaří, pečou a smaží moderátoři Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Známé osobnosti prozradí oblíbené recepty a navíc se naučíte přípravu jídel podle nich. V rozhlasové kuchyni se od známých lidí dozvíte i životní „pochoutky“. Pořad získal čestné uznání na mezinárodním festivalu gastronomických pořadů Znojemský hrozen 2005. Porota ocenila především práci s originálními zvuky a zajímavou prezentaci receptů. Z vyprávění a receptů hostů rozhlasové kulinářské show, vznikla stejnojmenná publikace. Kniha

Pochoutky nabízí čtenářům výběr 25 nejlepších odvysílaných pořadů. Přečtete si v ní rozhovory s osobnostmi, se kterými už Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal natáčeli. Byli mezi nimi herci (Jiří Bartoška, Eva Holubová, Ota Jirák a další), zpěváci (Jitka Molavcová, Marie Rottrová, Naďa Urbánková…) a další osobnosti českého kulturního a společenského života (režisér Juraj Herz, spisovatelka Ivanka Devátá, sexuolog Radim Uzel a další). Kromě originálních receptů na česká i cizokrajná jídla na sebe každý host prozradil něco osobního, své zážitky a příhody. A to ještě není všechno. Recepty známých šéfkucharů a rozhovory s kuchařskými speciality nabízí od pondělí do pátku v pořadu „Ochutnejte se Reginou aneb 92,6  inspirací do vaší kuchyně“ Jolana Nováková. „Babiččin receptář“ zase přináší rady pro kutily, zahrádkáře, hospodyňky a domácnost od odborníků a zkušených laiků.

Ve všední dny uvádí Dáša Nová na vlnách Českého rozhlasu Region Střední Čechy pořad „Piknik“. Vždy po 10. hodině jeden ze středočeských mistrů – kuchařů poradí, co uvařit k obědu. Navíc si od něj mohou posluchači nechat z odborného hlediska zhodnotit i svůj recept – stačí jen zatelefonovat do Pikniku s kuchařem. Krátce po 11. hodině se pak ve studiu vždy zastaví nějaký zajímavý host, který si bude nejen s moderátorkou, ale také s vámi povídat o zdraví, módě, bydlení, knihách a životním stylu.
Za dalšími pořady, které potěší nejen hospodyňky, se vydáme příště. Kromě veřejnoprávního rozhlasu zavítáme také na soukromé rozhlasové stanice.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .