Zítra dorazí digitální signál Multiplexu 2 na Mikulovsko a do okolí Votic

radiotv-archiv15Děvín na Jižní Moravě, okolí středočeských Votic a Ašský výběžek jsou oblastmi, kam se v dohledné době rozšíří pozemní digitální vysílání. První dva zmíněné regiony se nového způsobu terestrického příjmu dočkají již zítra. České radiokomunikace tam spustí Multiplex 2, který obsahuje programy komerčních stanic. Již ve středu budou zahájením vysílání kanálu Prima Cool naplněny všechny programové pozice této sítě. Česká televize ve spolupráci s ČRo pak v nejblizší budoucnosti dokryje bílá místa na mapě pokrytí svého Multiplexu 1 na Chebsku.Náročnou technickou operací za pomoci vrtulníku dopravily České Radiokomunikace (ČRa) v předminulém týdnu potřebnou vysílací technologii na vrch Děvín u Mikulova. Instalace nového zařízení souvisela se zítřejším startem řádného vysílání digitálního Multiplexu 2 z tohoto jihomoravského vysílače. Je pro něj vyhrazen čtyřicátý kanál. Signál z tohoto místa bude šířen výkonem 25 kW. Děvín se tak stane již jedenáctým stanovištěm, z kterého se v Česku vzduchem za svými diváky vydává čtveřice televizních kanálů v digitální kvalitě (TV Nova, TV Prima, TV Barrandov, Nova Cinema). Shodou okolností k nim již ve středu 1.dubna připojí pátý do party – alternativní kanál pro duchem mladé diváky – Prima Cool. Jeho vysílání začíná v 18.10 prvním dílem seriálu Angel.

Technické práce na Děvíně souvisely s instalací provizorního anténního systému, který zajistí provoz Multiplexu 2 z tohoto místa do podzimu letošního roku. V souvislosti s přípravou startu Multiplexu 1 (veřejnoprávní síť obsahující čtyři kanály ČT a sedm stanic ČRo), který je plánován na 30.listopadu, proběhne na tomto místě v podzimních měsících montáž definitivního anténního systému. Vzhledem k tomu, že vrch Děvín se nachází v Chráněné krajinné oblasti Pálava, budou tyto práce probíhat ve spolupráci s ochránci přírody. „Plánování jednotlivých kroků probíhá v úzké spolupráci s ekology. Naší snahou je předejít jakémukoliv poškození nebo negativním dopadům na unikátní faunu a floru Pálavy,“ slibuje vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa Jiří Vykydal. K úplnému vypnutí analogového vysílání z Děvína by mělo dojít v polovině roku 2011.

Další oblastí, kde se diváci zítra poprvé dočkají pozemního digitálního signálu, bude okolí Votic ve středních Čechách. Zdejší vysílač Mezivrata bude šířit Multiplex 2 na čtyřicátém prvním kanálu výkonem 32 kW. Zahájením vysílání v této lokalitě a výše zmíněném Mikulovsku se číselné vyjádření aktuálního pokrytí populace signálem druhé digitální sítě zastaví u hodnoty 57 procent. S analogovým signálem se technici na vysílači Votice-Mezivrata rozloučí již za čtvrt roku. Ukončení jeho šíření je plánováno na červen.

Druhá digitální síť se v nejblizších měsících rozšíří i do dalších oblastí. „V tomto roce chystáme pro multiplex 2 spustit celkem sedm vysílačů, ke konci roku bude modelované pokrytí tohoto digitálního multiplexu dosahovat až 64 procent české populace,“ vyčíslil Vykydal. Již za měsíc se komerčních stanic v digitální formě dočkají obyvatelé na Chebsku. Z vysílače Zelená hora 35.kanálu se poprvé signál Multiplexu 2 rozlétne 30.dubna. O dva měsíce později bude následovat Klínovec nad Jáchymovem (35.kanál), na konci prázdnin se dočkají i Jihočeši (Kleť u Českých Budějovic 50.kanál). Posledním plánovaným regionem pro letošek je Sušicko. MUX 2 by tam měl zahájit svůj provoz 30.září na 50.kanálu.

Kromě hlavních vysílačů, které startují s provozem digitálních sítí přesně podle termínů stanovených v odsouhlaseném Technickém plánu přechodu, se začínají zainteresované strany zajímat i o osud menších oblastí, kam se signál z velkých stanovišť nedostal. Česká televize jako provozovatel MUX 1 již loni ve spolupráci s ČRa spustila dokrývač v Nemanicích na Domažlicku, který tak doplnil tamní pokrytí nedalekého vysílače Vraní vrch. Podobně se ČT chystá doladit oblast Chebska a Sokolovska, kterou měl digitálním signálem zajistit vysílač Zelená hora. Síť 1 z něj byla spuštěna loni v říjnu, ale ne všichni diváci z těchto okresů mohou DVB-T naladit.

V lednu proto ČT spustila měření kvality a intenzity signálu v Ašském výběžku. „Ta prokázala, že neuspokojivý příjem se může týkat řádově tisíců diváku na Ašsku. Proto se Česká televize rozhodla pro výstavbu digitálního opakovače pro tento region,“ uvedl Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT. V minulém týdnu proběhlo jednání zainteresovaných zástupců ČT, ČRa a města Aše, kteří se domluvili na dalších krocích nutných ke spuštění dokrývače Aš – Háj. Tato oblast však není jedinou v západních Čechách, kde měření prokázalo nedostatečnou kvalitu digitálního signálu. Veřejnoprávní televize proto plánuje pro nejbližší období uvést do provozu sekundární dokrývače pro Mariánské Lázně, Kraslice a Rotavu. Kontrolní průzkum v jednotlivých oblastech bude ČT společně s ČRa a Českým telekomunikačním úřadem provádět i nadále a podle výsledků měření pak aktuálně rozhodovat o budování dokrývačů v potřebných lokalitách.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .