TV Barrandov se objeví na Skylinku, Gitalu,v Multiplexu 2 i u kabelových operátorů

radiotv-archiv18Přesně dva měsíce dělí novou digitální stanici od startu jejího vysílání. Svými prvními pořady se TV Barrandov pochlubí 11.ledna 2008. Pomalu odkrývá některé ingredience ze své programové kuchyně a také již potvrdila některé z platforem, které zajistí přenos jejího signálu do českých domácností.
Nová plnoformátová digitální stanice TV Barrandov vstoupí české obrazovky 11.ledna. Čeká jí úplně jiné nastavení tuzemského trhu než jaké se jevilo v době, kdy zažádala o licenci pro pozemní digitální vysílání (DVB-T). Mnohaměsíční průtahy spojené s jejím udělením byly provázeny přetransformováním celého televizního trhu. Nebývale se v Česku ujal příjem televizních kanálů prostřednictvím satelitního vysílání, které se stalo významnou alternativou dříve dominantního pozemního vysílání. Ani stávající konkurence nespí a trh se snaží nasytit novými programy, aby příchod nových hráčů co nejvíce ztížila (Nova Cinema, Nova-MTV Czech, Prima Klub).

Ambiciózní projekt nového kanálu má za cíl stát se významným protihráčem zavedených komerčních stanic TV Nova a TV Prima. Útočit bude prostřednictvím širokého programového schématu. Zahrne domácí filmy (I ty, které jsou po dlouhou dobu pro televizní vysílání opomíjeny.) i snímky z evropské či australské provenience, zahraniční seriály či dokumenty z knihovny National Geographic. Významnou součástí vysílání bude původní tvorba, jejíž významná část vznikne ve velkoryse pojatém Paláci zábavy, který vyrostl v areálu barrandovských filmových ateliérů, kde stanice našla svůj domov. „Bude to zhruba 70 procent akvizic k 30 procentům vlastních pořadů. Myslím, že se vyznámně neodlišujeme od zbylých stanic v době jejich startu,“ naznačil před nedávnem v rozhovoru pro náše stránky podíl původní produkce programový ředitel Přemysl Svora.

Na konkrétní programové schéma si musíme ještě několik týdnů počkat, nicméně některé jednotlivé formáty už TV Barrandov představila. Médii proběhla informace o začátku natáčení sitcomu Ivana Mládka Cyranův ostrov o chudé české rodině, která v restituci získá středověkou tvrz. Barrandovští připravují i domácí verzi soudní show, která je velmi populární v USA či Německu a v právě probíhající sezóně sklízí velké úspěchy v access time slovenské komerční stanice JOJ, která v posledních týdnech díky ní dokáže mezi 18. a 19.hodinou porazit i tamějšího lídra TV Markízu. V české verzi bude mít název Suďte je!. Pořad připravuje Pavlína Wolfová a v rolích soudců, žalobců či obhájců řešících známé případy české justice se objeví známá jména jako novinářka Radka Kvačková, advokátka Klára Samková či občanský aktivista John Bok.

Nová stanice se stala i koproducentem dětských filmů. Loni na podzim v Praze vznikly dva detektivní příběhy s dětskými hrdiny Taco a Králíček, které se točily v koprodukci Bavaria Fernsehproduktion, televize MDR, TV Barrandov a Barrandov Studio. Starším divákům bude určena talk show fotografa Jana Saudka, která se ve vysílání objeví hned v prvních dnech života stanice. Do každého dílu si pozve kontroverzní umělec tři známé hosty, jejichž výběr z velké části spočívá právě na hostiteli.

Jasno je už i o způsobu příjmu TV Barrandov. Začátkem listopadu se její fialové logo objevilo na jedné z pozic Multiplexu 2 Českých Radiokomunikací. Tato digitální síť nabídne nový kanál prostřednictvím pozemního vysílání více než polovině obyvatel Česka. I diváci vybavení satelitními komplety se mohou těšit. Od prvního dne vysílání se TV Barrandov objeví v neplacené nabídce operátora Skylink (dříve Trade and Technology): „Program bude kódován systémem podmíněného přístupu CryptoWorks. Uživatelé všech dekódovacích karet Skylink Standard (TT Karet Standard) registrovaných v ČR získají automaticky přístup k vysílání nového programu bez jakýchkoli poplatků,“ potvrdila tisková zpráva společnosti. Ani majitelé karet Gital nepřijdou zkrátka. „TV Barrandov bude od prvního dne svého vysílání automaticky zařazena do naší nabídky neplacených TV programů,“ potvrdil jednatel společnosti Martin Janků. Ze zákona se TV Barrandov jako držitel digitální licence musí objevit i v základních nabídkách kabelových operátorů. Jednání s provozovateli satelitních služeb Digi TV a UPC direct i operátorů IPTV ještě pokračují.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .