Digitalizace zrychluje: multiplex ČT míří na Cukrák, Kleť a do dalších pěti oblastí

radiotv-archiv12Česká televize zveřejnila své digitalizační plány pro nejbližší měsíce. Svůj multiplex se čtyřmi programy spustí v září na středočeském Cukráku a jihočeské Kleti. V následujícím měsíci přijde na řadu Zelená Hora u Chebu, v listopadu pak další čtyři lokality. Digitální vysílání zpravidla zaplní kmitočty, kde nyní vysílá analogově ČT2. Diváci by měli být na zásadní změnu připraveni širokou informační kampaní.
Čtyři programy České televize a sedm stanic Českého rozhlasu v digitální kvalitě jsou programovou nabídkou, který obsahuje veřejnoprávní Multiplex 1 (MUX1). V příštím měsíci se k němu dostanou další statisíce diváků prostřednictvím dvou významných vysílačů, odkud bude nově šířen. Jedná se o středočeský Cukrák a Kleť u Českých Budějovic. „Start pozemního digitálního vysílání multiplexu veřejné služby si v obou územních oblastech vyžádá ukončení analogového pozemního vysílání ČT2, aby se tak uvolnil potřebný vysílací kmitočet – na vysílači České Budějovice – Kleť 49. televizní kanál a na vysílači Praha – Cukrák 53.kanál,“ informoval o dani za přechod k novější technologii mluvčí ČT Ladislav Šticha a doplnil: „Analogové zemské vysílání Dvojky bude v obou případech definitivně vypnuto těsně před startem digitálního pozemního vysílání multiplexu veřejné služby.“

Znamená to, že si diváci, kteří nechtějí přijít o příjem druhého programu a naopak si rozšířit portfolio dosažitelných stanic o ČT24 a ČT4 Sport, musí pořídit a nainstalovat set-top-box.

A jak lidé ze středních a jižních Čech poznají, že nyní ČT2 přijímají zrovna na zmíněných kmitočtech, které budou zanedlouho sloužit digitálnímu multiplexu? Podobně jako před rokem při ukončování analogového pozemního vysílání na Domažlicku, se v pravém dolním rohu obrazovky jejich televizoru objeví symbol – piktogram ve tvaru čtyř čtverců. Na obrazovce také běží textová lišta s nejdůležitějšími informacemi. Podrobnější budou k dosažení v regionálním tisku i na webových stránkách ČT.

Multiplex 1 odstartuje na Kleti a Cukráku koncem příštího měsíce, přesný termín bude oznámen do 10.září. Poskytovatelem technických služeb bude podle nedávno uzavřené smlouvy firma České Radiokomunikace. V současnosti již mohou zmíněnou digitální síť sledovat diváci z okolí plzeňského vysílače Krašov (34.kanál). Všechny čtyři programy ČT spolu s TV Nova jsou k dispozici i v přechodném Multiplexu A, který dočasně pokrývá Prahu, Brněnsko, Ostravsko, Domažlicko a část Severních Čech z vysílače Buková hora. Během října by v těchto regionech měl být k dispozici rovněž MUX1 a proto ČT má v plánu Multiplex A brzy opustit. V definitivní podobě digitálního pokrytí Česka se „Áčko“ přemění na Multiplex 2. Obsahovat bude pouze komerční stanice, jeho provoz zajišťují rovněž České Radiokomunikace.

Česká televize spustí provoz veřejnoprávního Multiplexu 1 do konce roku i v dalších oblastech. Hned v říjnu přijde na řadu Zelená hora nad Chebem. Zdejší signál dovykryje západní cíp Česka – Ašský výběžek, kam nedosáhne signál z Krašova. A v listopadu se k digitalizci připojí následná čtveřice vysílačů: Chomutov-Jedlová hora, Jáchymov-Klínovec, Sušice-Svatobor a Jihlava-Javořice.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .