Televize Z1 spustila zkušební vysílání

radiotv-archiv5Dlouho očekávaná česká zpravodajsko-publicistická televize Z1 spustila zkušební vysílání v DVB-T a na satelitu. Diváci ji mohou naladit v multiplexu společnosti Czech Digital Group na 46. kanálu v Praze a 59. kanálu v Brně. Na satelitu vysílá Z1 nekódovaně v CS Linku na pozici 23,5 st. východně na kmitočtu 11,992 GHz. Zkušební vysílání tvoří prezentační smyčka. Logo televize na obrazovce se mírně liší od toho, které bylo doposud veřejně prezentováno.

Zástupci Z1 oznámili spuštění zkušebního vysílání dnes na tiskové konferenci. Pozemní cestou začala televize vysílat dnes v 10:00 hodin, krátce poté odstartovala i na satelitu. Ostrý start by měl nastat v neděli 1. června. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tento týden souhlasila s dočasnou změnou licenčních podmínek, která umožní provozovateli omezit některé části programu, a to až do doby, než pokryje 70 procent populace signálem z DVB-T. K tomu by mělo dojít nejpozději v roce 2010. Změna licenčních podmínek by ale neměla mít výrazný vliv na podobu programu Z1 krátce po startu vysílání.

Dostupnost pokrytí se bude postupně rozšiřovat. V první fázi by si program Z1 mohlo naladit přibližně 33 procent diváků. O něco vyšší dostupnost má na sousedním Slovensku tamní zpravodajská televize TA3, která by měla se Z1 úzce spolupracovat. I náběh slovenské TA3 byl postupný. Televize se měla poprvé objevit ve vysílání 23. září 2001, ovšem nechtěně odstartovala o několik dní dříve. Známé události z 11. září, které se odehráli v New Yorku, přinutili zpravodajský tým zapnout vysílání operativně. Zkušební vysílání TA3 se podařilo dostat do velké části domácností v Bratislavě. Řádné vysílání televize spustila ve všech lokalitách s dostupností kabelových rozvodů i na satelitu.

Původně měla být slovenská TA3 „předskokanem“ vysílání české Z1 v pražském multiplexu společnosti Czech Digital Group. Nakonec se její program na 46. kanálu neobjevil. I proto se na vyhražené programové pozici budou až do 1. června vysílat promo klipy Z1. Po spuštění řádného vysílání se diváci mohou těšit na známé moderátorské osobnosti, jenž budou moci vídat na televizních obrazovkách. Objevuje se mezi nimi několik jmen z komerční sféry – Martin Severa, Renáta Dlouhá, Martina Kociánová, z veřejnoprávní televize jsou známa jména Jan Němec nebo Veronika Sedláčková. Z Českého rozhlasu to bude Vladimír Kroc a Aneta Snopová. Ve vysílání se objeví i Barbora Tachecí, která je proslulá svým nekompromisním vystupováním na televizní obrazovce i mimo ní.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .