TV Barrandov si brousí zuby na pozici komerční dvojky

radiotv-archiv6Odvážný cíl si vytkla nová plnoformátová stanice TV Barrandov, která se na obrazovkách objeví v létě letošního roku. Svými nápady a programovým schématem bohatým na původní domácí tvorbu chce v horizontu několika let atakovat pozici dvojky na televizním komerčním trhu, která nyní patří TV Prima. Rozjezd kanálu financuje český ocelový král Tomáš Chrenek, majitel Třineckých železáren.

Čtyři z deseti Čechů by měli mít do konce roku možnost přijímat vysílání nové stanice TV Barrandov. Plnoformátový kanál má velké ambice, rozhodně se nespokojí s nevýraznou pozicí podobnou česky vysílajícím kabelovým programům. „V průběhu tří či čtyř let bychom chtěli útočit na komerční dvojku – TV Prima,“ prohlásil v rozhovoru pro týdeník Marketing & Media barrandovský programový ředitel Přemysl Svora.

Na souboj zbrojí hlavně v programové oblasti. TV Barrandov se zaměřit na nyní opomíjenou oblast, kterou Nova i Prima výrazněji omezily – a sice zábavné pořady. Současné komerční stanice zrušily soutěže, kvízy, estrády i domácí písničkové soutěže. „Obě se nyní zaměřují na seriály a hranou tvorbu. Úplně vypustily prvek zábavy, který my chceme do programu opět začlenit,“ shrnul Svora. Televize je připravena představit i své původní formáty.

Ve vysílání se objeví více evropských filmů a seriálů než je v současném schématu Novy a Primy obvyklé. Jedním z důvodů jsou i vykoupené knižnice velkých hollywoodských studií, jejichž filmy si už pro nejbližší roky rozdělili současní vysílatelé na tuzemském trhu. Schéma TV Barrandov bude obsahovat i dokumenty, české filmy, talk show a zpravodajství.

V něm se objeví nové tváře, které nejsou spojené s novinařinou v jiných televizích. Divákům nabídnou odlišný typ zpráv, které budou vysílány v jiném čase než je v současnosti na českém mediálním poli běžné. Vysílány budou z nově budovaného Paláce zábavy, který vyrůstá v prostoru barrandovských filmových ateliérů.

Poprvé diváci novou stanici naladí v létě. Dá se předpokládat, že vhodným termínem pro spuštění jejího vysílání by bylo období těsně po skončení evropského fotbalového šampionátu. Ten vždy naruší divácké návyky a letos i schéma TV Prima, která ho bude celý měsíc vysílat. Kvůli fotbalu rozbije návyk na pravidelné sloty pro české primetimeové seriály, soutěže 5 proti 5 i Milionář. Právě diváci, kteří budou hledat na co se po sportovním období dívat, by mohli mít větší chuť přepínat a hledat novinky. Mistrovství vrcholí 29. června. Letní měsíce by TV Barrandov mohla využít ke své veřejné prezentaci, aby přesvědčila inzerenty, kteří na podzim rozhodují o tom, kam umístí své rozpočty pro následující rok.

Stanice bude šířena pozemním digitálním signálem (DVB-T). Záleží jen na obchodních jednáních s provozovateli multiplexů, v kterém z nich se TV Barrandov objeví. Její příjem budou mít zajištěn i lidé vlastnící satelitní komplety či abonenti kabelových a IPTV operátorů. Na start nového kanálu upozorní výrazná kampaň, která by měla mít trochu provokující nádech.

Hlavní cílovou skupinou, na kterou barrandovští nejvíce sází, bude zajištěný městský divák nad 30 let. Tím se liší od Novy i Primy, které deklarují zaměření na skupinu 15 – 54 let. Teenageři jsou však velmi nevyzpytatelní a svým způsobem nevděční diváci, kteří stále častěji utíkají od televizorů k počítačům a internetové zábavě.

Majitelem televize je ocelářský magnát Tomáš Chrenek – vlastník Třineckých železáren. Investice by se podle byznys plánu měla začít vracet zhruba za pět let. Důležitým momentem pro rozpočet stanice bude úplné vypnutí pozemního analogového vysílání v Česku a celoplošné pokrytí digitálním signálem, které zrovnoprávní všechny tuzemské vysílatele. Podle současné verze Technického plánu přechodu, která se dostane prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu na stůl ministrů české vlády, by úplná analogová tma v ČR měla nastat 11. listopadu 2011.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .