Satelitní rádio XM Satellite čelí žalobě hudebních vydavatelství

Hudební vydavatelství žalují satelitní rádio z masového porušování autorských práv. Vadí jim přístroje, které umožňují uložení hudebních skladeb vysílaných v satelitním rádiu v digitální kvalitě a jejich pozdější neomezený poslech.

Provozovatel placeného satelitního rádia XM Satellite čelí žalobě hudebních vydavatelství sdružených v National Music Publishers Association (NMPA). NMPA obviňuje XM Satellite z účasti na masovém porušování autorských práv, kterého se dopouští tím, že svým uživatelům poskytuje „perfektní digitální kopie copyrightem chráněných děl členů NMPA“. A pochopitelně požaduje po XM Satellite finanční kompenzaci – až 150 tis. dolarů za každou zneužitou skladbu.


Trnem v oku je hudebním vydavatelstvím služba XM+MP3. Ta umožňuje jednoduše zmáčknutím tlačítka nahrávat právě vysílaný program včetně hudby, uložit jej do přístroje, později přehrávat a případně kombinovat s obsahem „získaným legálním způsobem“.


„Služba XM+MP3 zjevným a záměrným porušováním autorských práv způsobuje ohromnou újmu držitelům těchto práv, legitimním provozovatelům on-line hudebních služeb a ve svém důsledku i spotřebitelům,“ praví se v žalobě. Služba XM+MP3 je podle právníků NMPA „předplatitelskou službou pro stahování hudby“, ze které však XM Satellite neodvádí držitelům autorských práv řádně poplatky.


Zástupci XM Satellite tvrdí, že jsou jen rádio a ne obchod s hudbou. Platí tedy autorským organizacím „desátky“ z titulu provozování rádia, ale nikoli za stahování hudby. Podle nich je uvedená žaloba jen taktickým krokem NMPA, jež je součástí vyjednání o výši těchto poplatků na další období. Žalobu pochopitelně odmítají jako neopodstatněnou.


Na druhou stranu si velkou část problémů způsobili sami. Na obhajobu nedávno oznámeného záměru fúze se Sirius Satellite argumentují, že jejich spojením nevznikne monopol, protože se pohybují na stejném trhu jako mj. služby na stahování hudby na iPody či mobilní telefony. Podle NMPA tak XM Satellite jen potvrzuje, že „jeho nelicencovaná služba je vytvořena, aby soutěžila s legálními internetovými hudebními obchody a dalšími distributory hudby.“


Analogie se stahováním hudby?
Vybrané přenosné přístroje rovněž podporují službu XM+Napster. Spolu se skladbou je součástí přijímaného signálu i kód, který tuto skladbu identifikuje. Při propojení s počítačem, je pak velmi jednoduché uložené kódy skladeb použít pro zpoplatněné pořízení těchto skladeb právě v Napsteru. Napster je již několik let vlastněn mediálním gigantem Bertelsmann a provozuje legální portál pro stahování hudby, takže tato služba NMPA nevadí, protože její členové získávají podíly za obsah pořízený přes Napster.


Podle právníků NMPA však ukládání vysílaného programu satelitního rádia a jeho případná kombinace s obsahem získaným např. na Napsteru staví oboje „ukládání“ na stejnou úroveň. Požadují proto „své“ podíly i z obsahu vysílaného přes satelitní rádio a ukládaného do rozhlasových přijímačů.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .