Srpnové novinky na VKV vysílačích (08/2009)

vysilacvelkyMAPKY POKRYTÍ UVNITŘ – Horký srpen přinesl do naší české kotliny nová a absencí některých subjektů nezatížená čísla poslechovosti. V oblasti vysílačů pak radia ze stáje výtečně profilovaných „RadioInvestments“ rozvysílala tři na jaře přidělené kmitočty a RRTV na svém 14. zasedání následně obohatila naše české spektrum o pět nově přidělených nízkovýkonových dokrývaček s wattáží od 50 do 200W ERP…

Kiss Jižní Čechy a Radio Beat již vysílají v Jindřichově Hradci!

„Okolo Hradce, v malé zahrádce…slyšet je nově Kiss a Beat…“ Stalo se tak, že ve čtvrtek 5. srpna si v Jindřichově Hradci dali rendez-vous technik „JC“ Jiří Volf a „Country“ Kuba Verner, aby společnými silami namontovali anténu a oživili vysílač obou zmíněných radií. Povedlo se jim bezproblémově na první „cvak“. V regionu oblíbené úzkokolejky nově naladíte Radio Beat na frekvenci 101 FM a podstatně kvalitněji než doposud z Votic i na 99.1 FM Kiss Jižní Čechy. ERP-vyzářený výkon je v případě Beatu 200W, Kiss se pak musí spokojit s výkonem polovičním, tedy 100W. Samozřejmě s polarizací vertikální.

Tato situace však nebude dlouho trvat. Mezi ČTÚ a RRTV je již pro oba dva broadcastery na cestě velmi dobrá zpráva. Finální umístění vysílače bude nově u vísky Děbolín, těsně u silnice č. 23 na kótě Rýdův kopec 546+30m, s umístěním na příhradovém stožáru Vodafone. Změny rovněž dozná i vyzářený výkon. Tento bude navýšen na 400W všesměrově! Za informace velice děkuji Kubovi Vernerovi z Country radia.

kliknutím obrázek zvětšíte
kliknutím obrázek zvětšíte

Kiss Hády vysílá nově i v Boskovicích! Na 89.4 FM…

Ve středu, 12. srpna dopoledne, vylezl technik Kiss Hády Radim Grünwald na příhradovou věž v lokalitě Boskovice-Habří 440+30m, aby zde finálně namontoval vysílací anténu DLB-FM 5 od fy. Ecreso a posléze oživil jedenáctý vysílač Kiss Hády s přidělenými vysílacími parametry 89.4 MHz, pětisty watty ERP a vertikální polarizací. Příděl od ČTÚ je téměř všesměrový, „nakoupil“ toliko jen malý útlum jižním směrem (-9dB na 170-190°). Oficiálně od čvrtka 13.8. si mohou noví posluchači naladit Kiss Hády i na Boskovicku, v kvalitním signálu v téměř celé Boskovické Brázdě od Černé Hory po Jevíčko. Se slabším signálem se dá jet samozřejmě i dále. Ukázkově plynule se pak 89.4 BO přehazuje na pilotní 88.3 BN a dokrývačky 104.1 VY a 90.8 SVY.

Čtrnácté zasedání RRTV

Letošní srpnové zasedání vysílací rady, tiskovou zprávou veřejnosti vyjevivší novinky dne 27. srpna, bylo vpravdě štědré pro dva vysílací subjekty. Shodou okolností pro oba původem pražské broadcastery – Fajn Radio a Country Radio. Fajn si notně polepší v jižních Čechách, Coutry pak nově dobylo krajské České Budějovice a Ústí nad Labem. V Českém Krumlově pak svůj signál znatelně posílí Rock Radio Gold.

Country Radio má dozajista důvod k veliké oslavě. Nejenže vykazuje rekordní čísla poslechovosti. Ale po řadě neúspěchů a zamítnutých koordinací je konečně i naň RRTV hodná, a přiděluje mu do vínku dva dvousetwattové  vysílací kmitočty v krajských městech Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Pro zaběhnuté radio to znamená

zvýšení sekundárního zásahu o cca 220 000 potenciálních posluchačů, rovněž však velkou výzvu promo teamu k jejich oslovení. Konkurence v podobě radií stáje Media Bohemia je v regionech značná.

V Českých Budějovicích bude Country vysílat ze společné antény RINV umístěné na hotelu Gomel 386+66m ve středu města. Přidělené vysílací prostředky zvou 94.7 MHz / 200W, ERP všesměrově a s vertikální polarizací. Kvalitním signálem bude pokryté as jen město a jeho blízké okolí. Velkým limiterem signálu je totiž západně Hoher Bogen 94.7 MHz / 50kW a jižně Leopoldschlag 94.6 MHz / 200W.

V Ústí nad Labem a okolí již brzy zachytíte signál a zaposloucháte se do Country Radia na frekvenci 106.8 MHz / 200W. Koordináty WGS-84 mi 100% sedí s Hitradiem FM Labe 102.8 MHz/1kW, tj. vysílač Country bude lokalizací umístěn někde na sídlišti Stříbrníky 323+30m. Lze tedy očekávat i podobné, i když trochu dosahem ponížené možnosti šíření jako u Hitradia. Kvalitní signál by měl zásobovat města Ústí nad Labem, Krupku, častečně i Dubí a Teplice. Pro 200W ERP všesměrově jsem pro názornost připravil i tuto mapku…

kliknutím obrázek zvětšíte
kliknutím obrázek zvětšíte

Další, komu lze gratulovat, je Fajn Radio. To od RRTV získalo rovněž dva vysílací kmitočty, i když oproti Country v aglomeračně nižších pozicích – pětatřicetitisícovém Táboře a třicetitisícovém Písku. Obě jihočeské na 87.6 MHz a se 100W ERP všesměrově. Zajímavé a především precedentní je přidělení kmitočtu Fajnu v Táboře, kde formátově mladé „CHR radio“ nedávno obrdželo (5/2009) stopadesátiwattový dokrývací kmitočet na 97.2 MHz. Jeden by tedy mělo logicky vrátit na RRTV. Pokud se tak ovšem samo rozhodne a následně tak stane?! Neexistuje zákonný a fakticky vymahatelný prostředek na vrácení kmitočtu, i když jde v pravdě úvahou o naše národní kmitočtové bohatství. Z již brzy do základu vyčerpatelného zdroje.

Tedy vězte, táborský kmitočet 87.6 FM je místně lokalizován na hotel Palcát 440+40m (vysílá odtud Rock Radio Prácheň 92.1 FM) a písecký o stejné frekvenci byste měli brzy oživen nalézt pravděpodobně na Hradišťském vrchu, vodárně 441+20m. Tuto vysílací pozici bude pak sdílet s Radiem Proglas 89.5, Kiss JČ 92.6, Orlíkem 99.4 a posléze i Radiem Beat 96.6 FM.

kliknutím obrázek zvětšíte
kliknutím obrázek zvětšíte

Autor článku:

Komentáře (30)

    1. Petr Kružík

      Ona to není až tak 100% pravda. Už. Já bych se nechal být Vámi překvapit..:)

  1. Matěj Vaňátko

    Tak nám Country Radio zničilo jeden z posledních kmitočtů, na kterých by se dalo jet třeba 5 kW. Super práce. Tohle rádio mám rád, ale proč koordinuje dementní 200W, když by se na 104,1 dalo vysílat daleko větším výkonem. Tleskám za další zničenou práci !!!

    1. Petr Kružík

      Žel. Absolutně nemáte pravdu. Ze zprávy RRTV = „pouhých“ 500W při vyšším i nižším umístění i počítaným omezením na Krašov bylo ČTÚ shledáno jako nekompatibilní s kmitočtovým spektrem.

    2. Jose

      No jedno hypotetické, možné vysvětlení, by jsem možná měl. Jak známo slušné stanice na FM jako R1, CR, Beat patří RINV, jenže ti si berou reklamu a žijí z ní, tedy jsou na ní, do slova a do písmene, životně závislí, od MMS. Ti ovšem jsou velmi úzce propojeni s Media Bohemia. Tak se sice Beatu mohlo přidělit už 21 frekvencí a CR, zdá se, bude tedy mít svoji 7. Ale musí to být, tak do 200W, protože přece nemůže, v tomto státě, nastat taková situace, že by měly lepší vysílače nežli třeba Blaník, Hitrádia, Fajnrádia a jem podobní a prokázalo by se, po té, docílenou poslechovostí, že lidé zde chtějí, slušnou rockovou hudbu a lidé zde chtějí, slušnou folkovou hudbu a že si ty svoje normalizační paskvilníky promísené s nejtupějšími hity, které lze, vůbec, kde najít, mohou vetknout za klobouk. To přece nemohou dopustit, že. Aby se ukázalo, že jejich stanice jsou několikanásobně horší toho, jak umí a dokáže vysílat, někdo jiný. Proto také nemáme, do dnes, zpět na FM, ČRo Wave. A proto bylo zničeno spousty různých rádií, po celé zemi. Čeští pseudoumělci, kteří se dostali do výsluní, v době normalizace, přece nemohou dopustit, aby se jim stalo to, že by se zase dostali, tam kam patří, tedy do pryč, ze světel reflektorů a náhodou se na ně zapomnělo, jako na zcela zbytečnou a odpornou záležitost. To se nestane. Zaplať pán bůh za to, že se to hýbe kupředu, alespoň těmi kroky o 200w. Byl tady v zemi už horší stav.

  2. Matěj Vaňátko

    Petr Kružík: No, to je teda zajímavé. Krašov přestává hrát už za Prahou směrem ku Hradci Králové. To samé Černá Hora. Ta zase za Prahou také už nehraje. Aspoň ne Impuls na 92,1. Takže s Krašovem se mi toto rozhodnutí vůbec, ale vůbec nelíbí. Taková kW z kóty Žalý by nebylo marné. Ale divim se, že ČTÚ nevadí 96,1 MHz – Kluk a 96,2 MHz Praha-Bohnice. Nebo že nevadí 91,1 Kleť a 91,2 Petřín nebo 93,3 MHz Praděd a 93,4 MHz Javořice. Oboje 20 kW. No, ale když to tvrdí ČTÚ, asi na tom něco pravdy bude. RadioLab v PC nemám a oni určitě na ČTÚ vědí své. I když nechápu, proč tenkrát zamítli koordinaci 88,5 MHz v Olomouci pro Radio Haná. Tam mi to teda jasné nebylo vůbec.

    1. Petr Kružík

      Ba právě. RadioLab nikdo z nás nemá, takže jasné soudy vynášet nemůžem. Můžem si max. zkusit nainstalovat trošku podobný software, ze kterého jsou tyto mapky. Ten nám ale nic zásadního nepoví o vzájemném rušení. ČTÚ používá velmi dobrý software a na jeho základě několik komparačních metod. Musíme jim zkrátka věřit, že to dělají nejlépe jak mohou.
      A pokud jsem se koukal, tak si fest chrání silné ženevské frekvence. Nový kmitočet, desetinu MHz vedle 100kW, po solidní vzdálenosti přes 100km občas a někde povolí. Ale stejný kmitočet?! Koukněte třeba na 88.8 Bukovku – protipól je až na Moravě, za hradbou několika hřebenů pahorkatin.
      88.5 Olomouc mohla být „jen“ špatně připravená. Haná uspěla pokud vím až s 88.4 Kroměříž. Praděd 100.9 a PCE 101.0 je mi taky trochu záhadou a precedencem.

    2. Jose

      No, ohledně toho rušení mně za absolutně tu nejpikantnější hlášku, co jsem kdy kde četl, přišlo to, jak si Evropa 2 stěžovala, že ruší sama sebe viz. 88,2 Praha, 88,1 Liberec To mi přišlo opravdu zábavné… Tak on je někdo na 88,1 do LBC nutil ? No chrání ženevské kmitočty… Jde o pohled, jakým je chrání ? Helax z Ostravy, což bylo dobré rádio se má stát nějakým dalším póvl rádiem typu Fajnrádio/Hitrádio ne ? To není moc dobrá ochrana od RRTV, tedy… A třeba RCL to mělo nějaké právo dostat takovou licenci ? Takový lokální sjrajt s prominutím ? To najdu 50 lepších stanic jen se porozhlédnu… Takže před rušením to asi chrání, ale před tím, co z toho leze nebo poleze, tedy moc ne, respektive vůbec ne…

    3. Petr Kružík

      To s E2 jsem četl..:) Oni s kmitočty na severu republiky postupně vyšplhali někam o výšin, a pak si stěžovali na regulačních orgánech, že ruší sami sebe! Šlo rovnou o trojičku – Praha 88.2, Liberec 88.1 a Ústí n. Labem 88.0 FM. Proto došlo i k posunu 88.2 z Žižkova na Petřín. Jestli si pomohli, to ale vážně netuším..:)

  3. Jose

    @p.Kružík – jedna věc je, že to tady neuvěřitelně zahumusili, tedy máme více nežli 60 značek rádií. Ale ve své podstatě patří několika málo firmám. A vypadají hodně podobně. Za normálnější bych považoval mít třeba jen 10 soukromých rádií, ale káždé s diametrálně odlišných programem, hlavně hudebním stylem, kterému se bude plně věnovat a všechna dostupná všude. Nejhorší situace je, jako se to stalo mnoha občanům, když třeba roky měli dostupné nějaké zajímavější rádio, třeba R1 a potom mu vrazili do cesty mezi něj a toho příjemce, nějakou strašlivou normalizační vysílačku. To muselo být hodně k nasrání a takových případů tu je a bylo. Jinak Krašov je hodně zajímavý vysílač. Tedy k nám na sever z nějakých geografických důvodů mně podrobně neznámých proniká úžasně. Jednak tu šla i chytit Karolína. Jednak tu jde chytit ČRo 5 Plzeň a jednak tu jdou normálně Muxy DVB-T pomalu lépe jak Buková hora. Takže zajímavá věc ten Krašov, kam až všude rošťák doleze.

    1. Petr Kružík

      Mě osobně se líbí v koordinacích rakouský a v „rozložení sil“ radií německý model.
      V Rakousku veškeré koordinace zadává státní orgán, který dohlíží a reguluje kmitočtové spektrum. Nijak ho zbytečně nezasírá. Na zkoordinovaný kmitočet vždy vyhlašuje licenční řízení. Celoplošná (státní a soukromá) radia mají povětšinou pouze silné ženevské, regionální mají buď jednu silnou, nebo skupinku menších. Celoplošky netlačí dalšími „vykrývači“ regionály tak ekonomicky ke zdi. Tyto nemusí dál tlačit na další dokrytí menších měst a městeček. Neroztáčí se tak spirála dokrývačového šílenství.
      ČTÚ musí někdy říci dost, a třeba 50W a menší wattáže již prostě nepřidělovat. Nebo nás opravdu čeká Itálie! Pokud se zde ptáte na kolize, a proč to či ono prošlo či neprošlo.. to je opravdu otázka na kterou nikdo z nás nemůže dát druhému jasnou odpověď. Jedině regulační orgán – ČTÚ.

    2. Jose

      Také je mi nejsympatičtější Německý/Rakouský model. A také si myslím, že pokud se zdejší bordel dá k něčemu přirovnatr, tak, že je to Itálie.(Každá ulice svoji vlastní trapnou vysílačku a všechno promotané navzájem. Podle toho o který metr a kam se kdo zrovna pootočí.Jen si myslím, že tu Itálii tady v plném rozsahu, tak asi už 15 let máme a cesta z toho ven, už nikam není. Jen být dál Itálií.)

  4. Matěj Vaňátko

    Pánové, nezbývá nic jiného, než souhlasit. Když člověk vidí, jak se u nás likvidují vysokovýkonné frekvence malými vykrývači, chce se z toho zvracet.

    Jo, pánové. Mluvíte tu o ochraně Ženev. Že vysílá Bukovka X Žižkov o 0,2 MHz, to je v pohodě. To zvládne každý příjmač, ale že naše Černá Hora, která to tu 10 kW pálí 101,9 MHz program ČRo 3 oproti Bukovce 102 100kW a Radiu Impuls, to je mi snad tou největší záhadou. Jak tohle mohlo na GE-84 vůbec projít ?!? To by mě zajímalo. Jinak, ještě tu ve státě pár frekvencí nad 1 kW je. Ze strategických důvodů je ale nebudu prozrazovat. Jedině řeknu, že jsou všechny v Čechách. Na Moravě je to nemožné díky hnusové 150 wattové expanzi Pařízka a jeho ČASu. Když se ale podíváme, tak nejvíc utlačované ženevy využívá Impuls. Praděd na 100,9 , teď Bukovka 102 a 102,1 v Plzni. A určitě by se dalo najít víc příkladů, ale z hlavy mě žádný už nenapadá :D

    1. Petr Kružík

      On zase Impuls nejvíc tlačil na dokrytí tzv. „děr“ několika (snad 15) vykrývači. A celkem nesmyslně žádal i o takové lokality jako je Hodonín, Břeclav…atp. precizně pokryté (i dle RRTV) z Kojálu. A tím ještě víc zatlačil na regionální broadcastery, kteří neměli jinou možnost, než zkusit zažádat také. Podle mne současný stav vyprovokovaly hlavně tyto celoplošky, pak spojování radií v E2..a expanze bývalých jedniček (Faktor, FM Plus…) za hranice regionality.

  5. Matěj Vaňátko

    Jo a když už jsme tady. Nemohl byste mi někdo z vás vysvětlit, jak se taková koordinace kmitočtu vlastně připravuje ? O co všechno tam běží, co se musí dodat na RRTV atp. ? Nemám o tom vůbec představu :D

    1. Petr Kružík

      Chtěl jsem napsat odborný článek, ale dovedu si pak živě představit tu kalamitu na ČTÚ. Když už nedělá to „hrubé síto“ technický odbor RRTV. Nebudu přilévat olej do ohně, stav spektra by se tím určitě nezlepšil, ba mohly by nakrásno projí nějaké 25W atp..

  6. Matěj Vaňátko

    Petr: Ano ano, to je pravda. Impuls zkoordinoval a bohužel mu bylo i nesmyslně přiděleno (jako to u naší RRTV chodí) mnoho zbytečných vykrývacích kmitočtů, protože v Břeclavi jede Kojál nádherně. Hodonín nevím, ale Břeclav ano. Jinak, nemohl by jsi mi popsat koordinaci aspoň do emailu. O rádio se dost zajímám a zajímalo by mě, jak se taková koordinace dělá. Už proto, že bych taky někdy rád rozjel vlastní rádio. Zatím sice má jednání s investory skončila neúspěchem, ovšem nyní se zase něco možná rýsuje. Kdyby jsi mi to popsal na můj email cmgn@centrum.cz , byl bych ti moc vděčen a měl by jsi mé velké díky.

    1. Petr Kružík

      16. zasedání RRTV 2007 – Rozdílné stanovisko Ing. Jiřího Šenkýře a JUDr. Dalibora Matulky k bodu 20 ze 16. zasedání Rady
      Rada neměla přidělit kmitočet Hodonín 97,7 MHz/200 W pro Rádio Impuls, neboť toto území je dostatečně pokryto stávajícím vysílačem. Rada měla dát přednost vyhlášení licenčního řízení a tím umožnit rozšíření programové nabídky v daném území.

  7. Jose

    Když bych shrnul poslední rok nebo dva. Tak v podstatě vidím tyto 4 klady. Udělení licence Ethno rádiu a zahájení vysílání Ethno rádia. Udělaní licence za zahájení vysílání Gama rádia. Udělení dalších kmitočtů rádiu Beat. A udělení dalších kmitočtů Country rádiu. Udělení všech ostatních kmitočtů za danou dobu považuji za negativní. Tedy nic dalšího positivního už se v poslední době na českém FM prostě nestalo.

  8. Matěj Vaňátko

    krpecr: Najednu stranu tvoji nechuť chápu, ale nadruhou stranu se tu řáchám smíchem. Prosím tě. Na vysílačích velkého výkonu se nic moc dít nebude. Kromě výměny AS pro DVB-T. Rozhlasové kmitočty okolo ženevských 5,10,20 kW, to je utopie. To prostě nejde. Proto se taky na Pradědu, na Radhošti atd. nebude nic takového dít. Je to smůla, že to místní provozovatelé, hlavně rádio ČAS znemožnilo koordinací dalších a dalších 150W „bubláčků“, no ale jistou vinu má i RRTV, že naše kmitočtové spektrum nechrání tak, jak má. Viz. ČRo 5 Pardubice – 2 kmitočty v Pardubicích, ČRo 2 Praha v 2x v Praze, Radio ČAS 2x Třinec 1 kW nebo Olomouc 2x Radio Haná. Obrázek si udělej sám. Takhle by šlo ve výčtu pokračovat.

  9. Matěj Vaňátko

    Pevy: Tak tak. Taky jsem se divil. 104,1 by klidně mohla ze Žalého pálit 5 kW hned. Teď už to říct můžu, když to stejně dostane Country Radio. Navíc, v Čáslavi na 89 vysílá Radio HEY Profil s 1 kW. To je taky jen 0,1 MHz od Krašova a blíže k němu.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .