Text diginovely připraven, v červenci ho projedná vláda

Projednání novely zákona, která by vyřešila patovou situaci v přechodu na digitální formu televizního vysílání v Česku, se opět posouvá. Na stůl Legislativní rady vlády se dostane až 2. července. Do Poslanecké sněmovny návrh zamíří nejdříve v srpnu.

Česká vláda se bude zabývat novelou mediálních zákonů až v polovině července. Vyplývá to ze závěrů úterního jednání na Ministerstvu vnitra, kde se sešli zástupci tohoto úřadu, ministerstva kultury a Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR. Prováděli úpravy v pracovní verzi zákona, který má za cíl odblokovat kritický stav v přechodu od analogového přenosu televizního signálu k digitálnímu. Podklady budou dodány Legislativní radě vlády, která je projedná v pondělí 2.července. Poté je postoupí na vládní zasedání, které proběhne 11.července. Parlament by se k novele měl dostat na své srpnové schůzi.


Součástí pracovní verze je stanovení termínu ukončení analogového vysílání v Česku, který se nově vymezil na období od října 2010 až do konce roku 2012 . Upravuje i podmínky pro vysílání šesti stanic, které obdržely digitální licence loni na jaře a o které rozhodnutím pražského Městského soudu loni v září přišly. Podle projednaného návrhu získají přechodné licence, které jim umožní vysílat minimálně pět let.


Na úterní schůzce byly do novely zařazeny i další podněty jednotlivých státních orgánů: „Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo vyřadit ze zákona část týkající se úpravy a zvýšení poplatků za využití kmitočtů, které byly odstupňovány podle postupu digitalizace,“ zmínil pro server Česká média národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Doplnil, že stanovení výše těchto poplatků by mělo být přímo v kompetenci vlády.


Hovořilo se i o připomínce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který nesouhlasí s navrženým udělením kompenzačních digitálních licencí pro současné analogové vysílatele (Nova, Prima). Návrh počítá s tím, že by oba mohli získat až dvě sady kmitočtů navíc v závislosti na tom, jak rychle by se vzdali analogových licencí. Pokud by tak učinili k 10.říjnu 2010, obdrželi by dvě. Vrátili-li by je k 11.listopadu 2011, dostali by po jedné bonusové digitální licenci.


Jedno procento vysílacího času pro reklamní účely by mělo být zachováno pro všechny čtyři kanály České televize. Výnosy z této komerční činnosti by měla ČT investovat do budování veřejnoprávního multiplexu a část převést do Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie.


K současnému stavu v digitalizaci se na čtvrtečních tiskových konferencích vyjádří zástupci České televize a vůbec poprvé i TV Nova. Kompletní text návrhu novely digitálního zákona zveřejnil server rozhlas.cz.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .