Ředitelem Radiožurnálu má být Konvalina, dočasně jej povede Pokorný

Český rozhlas dnes agentuře ČTK oficiálně potvrdil, že současný ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu Alexandr Pícha nastoupí od dubna na post zahraničního zpravodaje ve Washingtonu. V této pozici vystřídá Miroslava Konvalinu, který by naopak měl převzít Píchův ředitelský post. Našemu magazínu to sdělily dva zdroje z Českého rozhlasu, tiskové oddělení veřejnoprávního rozhlasu to zatím nepotvrdilo. „Alexandr Pícha se stává zpravodajem ČRo pro Severní Ameriku k 1. lednu 2006. O jeho nástupci ve funkci ředitele ČRo 1 – Radiožurnálu není definitivně
rozhodnuto, do okamžiku jmenování nového ředitele tuto funkci přebírá šéfredaktor stanice – Jan Pokorný,“
řekl RadioTV tiskový mluvčí ČRo Ladislav Pavlík.

O tom, že Pícha ve Washingtonu po šesti letech nahradí Konvalinu se veřejně spekulovalo již od října, Český rozhlas to ovšem potvrdil až dnes. Před několika týdny se navíc objevily první dohady, že právě Konvalina by měl Píchu vystřídat na postu ředitele Radiožurnálu.

Píchův odchod z vedení Českého rozhlasu není velkým překvapením. Od okamžiku, kdy se přihlásil do konkurzu o post generálního ředitele proti Václavu Kasíkovi a Rada Českého rozhlasu dala přednost původními řediteli, dalo se očekávat, že spolupráce těchto dvou osobností nebude mít dlouhého trvání. Paradoxní je, že právě jeden z členů Rady ČRo veřejně deklaroval, že pro Píchu nehlasoval, protože si Radiožurnál nemůže dovolit ztratit tak kvalitního ředitele.

Pícha končí posledního prosince

Přestože Pícha ve Washingtonu oficiálně nastupuje až od 1. dubna, jako ředitel Radiožurnálu skončí již v nejbližších dnech. „Ve funkci ředitele končím k poslednímu prosinci, můj pracovní poměr s Českým rozhlasem ovšem trvá dále,“ řekl Pícha. Již dříve totiž avizoval, že pokud bude do USA vybrán, chtěl by do Washingtonu odjet mnohem dříve, aby se na místě dobře připravil. „Pokud budu do USA vybrán, měl bych střídat dosavadního zpravodaje v polovině roku 2006. Bezprostředně předtím bych si chtěl vzít tak dva měsíce dovolené a ve Washingtonu si práci pořádně natrénovat s Mirkem Konvalinou,“ řekl Pícha v říjnu RadioTV. Dnes pro náš magazín upřesnil, že v lednu bude připravovat formality jako pracovní vízum a za oceán odjede na zkušenou na tři týdny v únoru.

Podle informací RadioTV vedení ČRo 1 – Radiožurnálu dočasně převezme současný šéfredaktor Jan Pokorný. „Mohu potvrdit, že do nástupu nového ředitele stanici povede šéfredaktor Pokorný,“ řekl dnes RadioTV Pícha.

Pícha, který ve vedení Českého rozhlasu působí od roku již 1996, vykonával práci stálého zahraničního zpravodaje naposledy před po rozdělení Československa, když na půl roku vystřídal Zuzanu Bubílkovou ve funkci zpravodaje na Slovensku. Krátkodobě redaktorskou práci vyzkoušel naposledy před čtyřmi lety v Afghánistánu a Pákistánu, kde monitoroval dění po útocích na New York a Washington 11. září 2001.

K důvodům, proč se rozhodl po letech vrátit k práci reportéra, Pícha na podzim RadioTV řekl: „Když jsem se zamyslel nad svými možnostmi v Českém rozhlasu, dostal jsem najednou chuť tak trochu se „vrátit ke kořenům“ své dřívější zpravodajské práce. Možná, že bych si na to po 12 letech manažerství netroufl, kdybych po 11. září 2001 nepodnikl jednu dramatickou zpravodajskou misi do Pákistánu a na hranice s Afghánistánem. Tam jsem si uvědomil, že je to s prací ve zpravodajství jako s plaváním. Jak se ho jednou naučíte, stačí vás hodit do vody, chvilku si lokáte, ale za chvíli jste ve svém živlu…“

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .