BBC má zítra oznámit konec českého vysílání

radiotv221Britská BBC pravděpodobně v nejbližší době ukončí provoz své české sekce. To, o čem se několik měsíců spekulovalo, by měla zítra v Praze oficiálně potvrdit sama BBC. Informovala o tom Česká televize s odvoláním na deník The Guuardian. „Důvodem jsou úspory, BBC chce teď podle listu The Daily Telegraph investovat do nové arabské televize,“ uvedla ČT1 ve včerejším večerním zpravodajství.

Rušení některých poboček BBC je důsledkem intenzivní diskuze na téma budoucího směrování BBC a způsobu jejího financování, která v Británii v posledních měsících probíhá. Převládá totiž názor soustředit síly BBC do zemí, kde ještě svoboda a demokracie nejsou pevně usazeny. Souvisí to také s prioritami britské zahraniční politiky, kam patří zejména vývoj v arabském a islámském světě.

BBC World Service není placena z koncesionářských poplatků, ale prostřednictvím tzv. Gran-in-Aid z britského státního rozpočtu, tedy z peněz britských daňových poplatníků, prostřednictvím ministerstva zahraničí. Výši grantu schvaluje na tříleté období vždy parlament.

Vysílání BBC World Service v Česku je v portfoliu 43 jazykových mutací této největší světové korporace veřejné služby vysoce nadstandardní. Česká sekce má britskou a českou redakci, vysílá pět hodin denně v Češtině a využívá téměř celoplošnou síť VKV vysílačů.

Česká verze rádia BBC World Service nabízí denně pět hodin vysílání v Češtině, ve zbývajícím čase přebírá program mateřské stanice v Angličtině. V českém jazyce jsou vysílány pořady Dobré ráno s BBC (6:00 – 9:00), Svět o páté (17:00 – 17:30), Interview BBC (17:30 – 18:00) a Svět o šesté (18:00 – 19:00). Podle posledního průzkumu poslechovosti poslouchá BBC v Česku 16 tisíc lidí denně a 32 tisíc posluchačů alespoň jednou týdně.

Pokud BBC zítra skutečně oznámí zrušení své české sekce, půjde o velmi důležitou zprávu pro české broadcastery. Je prakticky jistě, že v takovém případě po ní zůstane volná kmitočtová síť pokrývající všechna krajská města (podrobnosti zde). I kdyby totiž BBC chtěla na své kmitočtové síti šířit pouze anglické vysílání, dostala by se do rozporu se svou licencí. „Skutečně v licenčních podmínkách
češtinu závazně mají. Kdyby tedy přestali vysílat v češtině, mohlo by to být důvodem k odebrání licence,“
uvedl pro RadioTV předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal.

Co by se dělo s uvolněnou kmitočtovou sítí, by záleželo na jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nejlogičtějším krokem by bylo vyhlášení licenčního řízení, RRTV ovšem má možnost přidělit vysílače bez řízení přímo Českému rozhlasu, pokud o ně požádá. Takto zajímavá síť kmitočtů by byla jistě dobrým základem pro VKV vysílání Českého rozhlasu 4, jehož start se plánuje na prosinec.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: