Kauza Radiohrad skončila – vysílat se nebude

radiotv-archivČtyři roky trvající kauza okolo nezákonného neprodloužení licence Radiohradu skončila tím nejhloupějším způsobem, jaký si lze představit. Majitel licence Milan Rašík stáhl úspěšnou žalobu proti rozhodnutí RRTV a tím si definitivně podřízl větev, ze které se snažil o znovuudělení vysílací licence od léta roku 2001.

Radiohrad na jaře roku 2001 obhajoval svou vysílací licenci (viz Přežijí Hity osmdesátých let licenční řízení? ) a jeho provozovatel po velmi špatném výkonu na veřejných slyšeních prohrál s Radiem Čas. Vzápětí ovšem vstoupil v platnost nový zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a podle něj měl Radiohrad právo na automatické prodloužení licence. Kmitočty již nebyly k dispozici, takže se Radiohrad obrátil na soud a ten označil logicky rozhodnutí Rady jako nezákonné.

Březen: Radiohrad tvrdí, že má licenci

Od té doby se Milan Rašík společně s RRTV snažili připravit a zkoordinovat náhradní kmitočty a tři roky se krůček po krůčku blížili k znovuzrození Radiohradu (viz Radiohrad by mohl v březnu zahájit vysílání ). „Milan Rašík zatím nemá obnovenou licenci, ale dostane ji (na základě rozsudku), až bude dostatek kmitočtů,“ řekl RadioTV v září loňského roku mluvčí RRTV Pavel Barák. „Podle předběžného vyjadření právního odboru zřejmě zůstane v platnosti původní licence Radiohradu a k ní budou přiděleny nové technické prostředky, které se provozovatel zavázal akceptovat.“

Radiohrad sršel optimismem a na svých internetových stránkách avizoval zahájení vysílání v březnu 2005. Rada
pro rozhlasové a televizní vysílání dne 20. ledna 2005 uznala, že pochybila v rozhodnutí ze dne 22. 5. 2001, kdy neprodloužila licenci RADIOHRADu. Svou chybu nyní napravila tím, že přidělila RADIOHRADu nové frekvence Godula 97,4 FM a Havířov 102,7 FM a prodloužila licenci k rozhlasovému vysílání do konce roku 2009,
objevilo se tehdy na www.radiohrad.cz. V zápisu z 2. zasedání RRTV ovšem nic takového nestojí. „Se společností Radiohrad k dohodě v určeném termínu nedošlo. Návrhy pana Rašíka, které Rada obdržela po určeném termínu, jsme tlumočili soudu, který věc rozhoduje,“ reagoval předseda RRTV Petr Pospíchal.

Duben: Radiohrad stahuje žalobu

V dubnu přišlo nečekané rozuzlení, Milan Rašík svoji žalobu stáhl a RRTV na 8. zasedání vzala na vědomí usnesení Městského soudu v Praze o ukončení řízení ve věci Milan Rašík/Radiohrad zpětvzetí žaloby proti rozhodnutí Rady o neprodloužení licence k provozování místního rozhlasového vysílání na základě mimosoudní dohody.

„Radiohrad není provozovatelem ve smyslu zákona o vysílání. Přidělit kmitočty lze pouze provozovateli vysílání. To, že soud rozhodl, že mu licence měla být prodloužena, je sice pravda, ale neplyne z toho, že by Rada mohla provést nějaké náhradní prodloužení licence, byla to výjimečná situace související s přechodem mezi platností dvou různých právních úprav oblasti vysílání. Konečně tím, že pan Rašík stáhl svoji žalobu, uvedená věc byla definitivně ukončena a její další pokračování už není možné,“ sdělil RadioTV předseda Pospíchal.

Květen: Radiohrad licenci nezíská

Proč tedy Rašík žalobu stahoval? Neporadil mu to někdo z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nebo Úřadu RRTV, aby jej o licenci připravil? I na to jsme se zeptali Petra Pospíchala. „My obyčejní lidé jistě často právním kličkám nemůžeme rozumět, protože nejsou pro lidi. Rozumíme tomu, jak se věci ději, jak spolu souvisejí a tak. V případě Radiohradu došlo prostě k tomu, že panu Rašíkovi někdo poradil (docela určitě to nebyla Rada ani nikdo z Úřady Rady), aby žalobu stáhl; možná jenom pan Rašík si něco vyložil po svém. Ale na druhé straně je jasné, že na tak závažnou problematiku si měl zavčas sehnat právního zástupce, vyplatilo by se to.“

Kdo Milanu Rašíkovi poradil, aby stáhl svoji žalobu, není jasné, na dotazy RadioTV totiž neodpověděl. Ať už mu to poradil kdokoliv, rozhodnutí udělal sám a tím se o licenci přípravil. „To jeho stažení žaloby opravdu mělo fatální důsledky, protože podle soudního řádu má v občanskoprávních věcech soud usilovat o smír mezi účastníky. K tomu ale nestačilo dojít, právě kvůli tomu stažení žaloby. Kdyby ji nestáhl, soud by na posledním stání konstatoval smír. Po stažení žaloby ale k němu nemohlo už dojít a Rada tak ztratila jakýkoliv možný právní titul udělení těch kmitočtů, protože Radiohrad ani Rašík prostě nejsou z hlediska zákona provozovateli,“ pokračuje Pospíchal.

„Já to chápu tak, že si pan Rašík špatně vyložil – pěkně po laicku, bez právníka, možná na něčí špatnou radu – ten smír jinak, prostě tak, že nebude Radu nadále žalovat. Chyba, ale já ji neumím napravit. Panu Rašíkovi jsme to v osobním rozhovoru vysvětlili. Myslím, že víc už se k tomu říct nedá,“ uzavírá Pospíchal. Více by k tomu mohl dodat snad jen Milan Rašík, ovšem ten od stažení své žaloby na dotazy novinářů neodpovídá. Také všechna optimistická vyjádření na internetových stránkách Radiohradu byla stažena.

Tak tedy skončil příběh Radiohradu. Je pravděpodobné, že na zkoordinované kmitočty v Třinci a Havířově bude vyhlášeno licenční řízení. Do něj se Radiohrad samozřejmě může přihlásit, žádnou výhodu proti ostatním žadatelům ovšem mít nebude.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: