Libuše Šmuclerová odchází, CME ji odvolala

Televizi Nova opouští programová ředitelka Libuše Šmuclerová. Její odchod si ke konci letošního roku vyžádal nový majitel stanice, americká společnost CME. Šmuclerová to ve čtvrtek podvečer potvrdila zpravodajskému serveru iDnes. Svůj odchod z Novy po 17 hodině oznámila zaměstnancům Novy na vánočním večírku v sídle televize v Praze na Barrandově. „Rozhodnutí nebylo z mé strany, ale vzešlo to od vedení společnosti CME. Dohodli jsme se na ukončení pracovního poměru k 31. prosinci,“ řekla Šmuclerová iDnes.

Nerezignovala jsem, tvrdí Šmuclerová

„To, co napsal iDnes, že jsem rezignovala, je blbost. S majiteli jsme se dohodli na odchodu dohodou,“ komentovala Šmuclerová na rádiu Impuls původní informaci iDnes o tom, že svůj odchod nabídla CME sama. V oficiální tiskové zprávě Novy, kterou televize rozeslala v 18:28 hod., Šmuclerová uvádí: „Důvodem mého rozhodnutí je nová etapa televize, která začíná vstupem CME do Novy.“ Generální ředitel Novy Petr Dvořák ve stejné zprávě dodal, že Šmuclerová odchází po vzájemné dohodě, ke které došlo na dnešním (čtvrtečním) společném jednání o budoucnosti stanice. „Za její práci v Nově jí velmi děkujeme. Působila v ní jedenáct let a i díky ní se naše televize stala nejúspěšnější komerční stanicí v Evropě,“ uvedl Dvořák.
„Program potřebuje dost razantní změny a investice. Změny jsem očekával a celkem logicky to do toho zapadá,“ komentoval odchod Šmuclerové na rádiu Impuls bývalý šéfredaktor zpravodajství Novy a pozdější ředitel České nezávislé televizní společnosti Jan Vávra. „Já jsem s ní už v posledním období nespolupracoval. Myslím si, že je velmi výkonná manažerka, na některé věci v televizi jsme ale měli jiný názor,“ citoval iDnes Vávrova nástupce ve funkci šéfredaktora zpravodajství Novy, současného projektového manažera a moderátora Televizních novin Pavla Zunu.

Dvořáka čeká nová manažerská smlouva

CME podepsala smlouvu o koupi 85-procentního podílu v holdingu Nova (do kterého patří servisní organizace Česká produkční 2000, firma Mag Media 99 pro prodej reklamních časů na Nově a společnost Vilja, přes kterou PPF kontrolovala 52,8 procenta licencované společnosti CET 21) v pondělí nad ránem. Generální ředitel CME Michael Garin ještě týž den na tiskové konferenci prohlásil, že firma na Nově nechystá žádné personální zemětřesení. Vedení Novy podle něj pracuje dobře a tudíž není důvod ke změnám. „To ale neznamená, že by to měl každý na Nově jisté na deset let dopředu,“ doplnil Garina generální ředitel Novy Petr Dvořák.
Sám Dvořák v úterním Interview BBC prohlásil, že v následujících dnech podepíše s novými majiteli Novy manažerskou smlouvu na následující dva nebo tři roky. „Teď od Nového roku uzavřu nový manažerský kontrakt, který bude buď dvouletý, nebo tříletý – to je ještě otázka toho, jak se dohodneme. A ten bude fungovat standardně, to znamená, že pokud budou akcionáři spokojeni s tím, jak televizi řídím, pak mě tam nechají celou dobu a možná mi nabídnou jeho prodloužení. Pokud to fungovat nebude, tak předpokládám, že využijí svého práva a odvolají mě v momentě, kdy budou mít pocit, že už ten problém je větší, než oni potřebují,“ řekl Dvořák v BBC.

Šéf Novy: na minulosti mi nezáleží

Dvořák v úterý také odpovídal na dotaz moderátora Václava Moravce, zda se dají v souvislosti s návratem CME do Novy očekávat nějaké personální změny: „Nepředpokládám žádné zásadní, výrazně organizační nebo personální změny.“ Dvořák podotkl, že manažeři Novy měli možnost promluvit se zástupci CME již v neděli odpoledne. Libuše Šmuclerová v pondělí k tomuto setkání uvedla, že bylo „velmi korektní“ a na přímou otázku, zda zůstává programovou ředitelkou Novy, odpověděla: „Ano“. Dvořák v úterním Interview BBC řekl, že „teď přesně je ten čas, abychom si s top manažery sedli a začali se bavit o tom, jak za nové konstelace a za nových majetkových podílů se bude Nova dál chovat a pohybovat“.
„A je to o tom, že i oni se musí nějakým způsobem vyjádřit, zda chtějí pod novým majitelem pracovat. Protože samozřejmě tam vzniká určité dilema, které si myslím, že je zbytečné, ale myslím si, že u řady lidí takové je,“ uvedl Dvořák s tím, že minulost pro něj nic neznamená. „Pro mě znamená to, jestli budeme chtít s někým spolupracovat nebo ne, tak znamená, jestli se dokáže přizpůsobit té budoucnosti,“ dodal šéf Novy. Čtvrteční Televizní noviny odchod programové ředitelky Libuše Šmuclerové nijak nekomentovaly.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .