Soutěží proti koncesionářským poplatkům

radiotv22Dění na mediální scéně, konkrétně v rádiích je u našich západních sousedů v poslední době čím dál tím více věcí veřejnou. Žhavě diskutovaná témata jsou v Německu dvě. Jednak zavedení kvót pro německou hudbu a také koncesionářské poplatky.

Kdo si někdy naladíte alespoň na internetu nebo máte možnost i terestricky přijímat německé rádio a doufáte, že uslyšíte nějakou německou písničku, dočkáte se marně. Domácí tvorba jako by nebyla. Německá hudba přitom existuje stejně jako česká nebo polská (ale ani té si v polském éteru tolik neužijeme).

Zatímco u nás se česky hraje na všech rádiích, i když někde více a někde méně, v Německu domácí tvorbu před posluchačem téměř tají. Zatímco u nás některá rádia na české hudbě staví, jiná by ji možná vymýtila úplně. Nemůžou ale, protože podíl české hudby je stanoven v licenčních podmínkách. V Německu se ovšem podobná podmínka neobjevuje. A to by se mělo změnit.

Zavedením kvót, které by rádiím nařizovaly minimální podíl německé hudby, se v těchto dnech zabývá německý Bundestag. Rádia jsou proti a tak se snaží do svého protestu zapojit i posluchače. Nelichotivě se na snahy poslanců a hudebníků vyjádřil například jeden z porotců soutěže Německo hledá Superstar, rozhlasový moderátor Thomas Bug. V poledním magazínu ZDF prohlásil: „V Bundestagu mají určitě důležitější věci k diskusi.“

Umělci požadují, aby se zákonem dal podíl domácí hudby nastavit až na 50% všech odehraných titulů. Stanice R.SH ve Šlesvicku Holštýnsku se zeptala svých posluchačů, jaký mají na zavedení kvót názor. Odpovědi byly podle tiskové zprávy, kterou rádio vydalo, jednoznačné. Padaly takové připomínky jako: „Tím se omezí svoboda rádií, které přeci chtějí hrát muziku, kterou chtějí slyšet lidi.“

Další názor poukazoval na další zbytečnou byrokracii: „Máme dost zákonných omezení, v tomto případě bychom se ho měli vzdát.“ Heribert Sauer-Könneke z Owschlagu míní: „Kvalitu nelze vynutit zákonem.“ Mike Strunck napsal email, ve kterém se ohradil proti zásahu do svobody rozhodování každého posluchače: „To je drzost vůči každému dospělému občanovi. Já sám rozhoduji, co poslouchám a nenechám si to předepisovat zákonem.“

„Rádia musí zůstat atraktivní a proto by měla hrát, co chtějí posluchači,“ rozčiluje se další posluchač. Reina Janssen z Lübecku by sice více německé hudby přivítala, kvóty ale nepovažuje za šťastné řešení.

Komu se diskutovaný návrh nelíbí, může se na internetových stránkách rádia R.SH., Delta radia nebo rádia Nora podepsat pod petici,jejíž text zní: „Chci aby, R.SH/Radio Nora/delta radio hrálo písničky, které mám rád. Chci poslouchat německou, anglickou nebo taky rumunskou hudbu, když je dobrá. Nechci žádné zákonné kvóty pro německé tituly v rádiu.“ Pod petici se už (6.10. 2004) podepsali skoro tři a půl tisíce lidí.

Německá hudba do éteru už prorazila. Podobně jako pražský Hey nebo pardubický Hey Profil hrají česky a slovensky, specializuje se na německou tvorbu berlínské rádio Hundert6. To od letošního března láká posluchače i na lokální informace převážně ze severního Berlína. Němečtí interpreti tady mají i bez zákonných kvót platformu, která jim umožňuje představovat jejich novinky. V programu se ale objevují i evergreeny. Rádio se v současnosti snaží získat dalších sedm frekvencí v Braniborsku.

Další debata se dotýká koncesionářských poplatků. Ta zasáhla i do televizí. Nedávno odvysílala komerční SAT1 diskusi na toto téma. Rádio Big FM se jednak připojilo k protestu proti kvótám na německou hudbu (podařilo se nasbírat 364 tisíc podpisů, cílem je minimálně 500 tisíc) a také bojuje proti zvyšování koncesionářských poplatků.

Ranní moderátor Big FM, který je znám hlavně ze ztřeštěných promoakcí tohoto rádia, provolával před koncertem Anastacie ve Frankfurtu s megafonem hesla proti poplatkům. Jako bonbónek pak 30 návštěvníkům koncertu zaplatil 200 eur, což je roční koncese. 200 eur může vyhrát každý, kdo se podepíše do petice. Každou hodinu se totiž jeden ze signatářů vylosuje, jeho jméno se vyhlásí v éteru a pokud se dotyčný do 15-ti mnut ozve, má 200 eur v kapse. Vyvrcholením bude pátek 15. října, kdy moderátoři ranní show Carmen a Morgenhans předají petici kancléřovi a upozorní také na “poplatkový teror“.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .