České vysílání Svobodné Evropy skončilo

radiotv22Úderem včerejší dvaadvacáté hodiny skončila více než padesátiletá historie českého vysílání Radia Svobodná Evropa. Od dnešního rána na jeho vysílání navázal samostatným vysíláním Český rozhlas pod názvem ČRo 6.

Česká verze Radia Svobodná Evropa vznikla v roce 1950 a v dobách studené války bylo společně s Hlasem Ameriky důležitým informačním zdrojem pro české a slovenské občany. Po listopadové revoluci jeho význam logicky poklesl a stanice se ve společném vysílání s Českým rozhlasem zaměřila na analytické a komentované zpravodajství.

Svobodná Evropa, jejíž hlavní sídlo je v budově bývalého Federálního shromáždění na horním konci Václavského náměstí, vysílá v současné době do 25 zemí světa a je financována americkou vládou. Počátkem července tohoto roku rada guvernérů RFE/RL rozhodla o tom, že nebude od 1. října české vysílání financovat, protože potřebuje peníze na rozšíření vysílání do dalších zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. I nadále ovšem v Praze zůstane hlavní sídlo Svobodné Evropy.

Ačkoliv proti zrušení české Svobodné Evropy lobovali např. kardinál Miloslav Vlk nebo ministr kultury Pavel Dostál, změny rozhodnutí Rady guvernérů nedosáhli. Prezident RFE/RL Thomas Dine soudí, že Česko je dostatečně demokratickou zemí na prahu EU a dodává, že vysílání v sousedním Maďarsku a Polsku bylo ukončeno už před nekolika lety.

Svobodná Evropa končí, ČRo 6 zůstává

Repríza pořadu Události a názory byla posledním počinem české verze Svobodné Evropy, ale její frekvence nezůstanou hluché. Dnes ráno na společné vysílání ČRo/RSE navázal samostatným projektem Český rozhlas pod vedením Jana Šterna. V jeho vysílání se objeví některé hlasy z původní Svobodné Evropy, ale většina lidí včetně známých osobností typu Yvonny Přenosilové nebo Jana Jůna rádio opouští.

Hlavní publicistický pořad, který pod názvem Události a názory dosud dodávala Svobodná Evropa, nahradí v původním čase padesátiminutovka komentářů a analýz z domova i zahraničí pod názvem Názory a argumenty. Zachovány zůstanou zprávy, diskusní pořad Studio STOP, dopolední magazín věnovaný občanskému sektoru Je to na vás, podobně jako zpravodajská patnáctiminutovka Hlasu Ameriky a další pořady.

Do vysílání ČRo 6 se vracejí také pořady Zaostřeno na lidská práva, Dítě školou povinné, stejně jako pořad věnovaný ekonomice. Nově ČRo 6 nabídne každé ráno od osmi do devíti hodin informační servis věnovaný očekávaným událostem, studentské vysílání Radium, či v českých poměrech ojedinělý dokumentární cyklus Evropské osobnosti.

ČRo 6 vysílá na třinácti středovlných vysílačích, jde o frekvence 1071 kHz, 1233 kHz a 1287 kHz. Poslechovost společného vysílání ČRo/RSE dlouhodobě klesala, počátkem roku 1998 jej ladilo 114 tisíc lidí denně, ale poslední výsledky Mediaprojektu ukazují pouze 54 tisíc posluchačů.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .