Seriály: Futurama – perla ve stínu sourozence

Futurama – americký animovaný seriál, tvůrci jsou Matt Groening a David X. Cohen (autoři seriálu Simpsonovi). První čtyři série zhlédli diváci na stanici Fox Network (28.3.1999 – 10.8.2003). Seriál dostal hlavní vysílací čas, každou neděli. Celkem bylo odvysíláno 72 dílů a výroba byla na čas pozastavena. Loni však televizní společnost Comedy Central (tato stanice uvedla například známý South Park) oznámila, že objednala dalších 16 epizod, vysílány by měly být v průběhu roku 2008. Těchto 16 epizod bude ve skutečnosti představovat 4 celovečerní filmy, neobjeví se kinech – pouze na DVD. První z nich se má jmenovat „Bender’s Big Score“. I když je seriál ve stínu svého staršího sourozence, povedlo se mu získat například několik ceny Emmy.

Děj celého seriálu začíná na Silvestra roku 1999. Hlavní hrdina (asi 25letý) Philip J.Fry hraje v pizzerii, kde je zaměstnán jako roznašeč pizzy, automatovou hru pro malé děti. Se svým životem je velice nespokojený. Dostane za úkol donést pizzu do kryogenického ústavu, po cestě zjistí, že ho opustila přítelkyně a ukradnou mu kolo. Za záhadných okolností spadne do hibernačního přístroje a probouzí se až o 1000let později. V budoucnosti se seznámí s jednookou „mimozemšťankou“ Leelou, která mu má vybrat povolání na celý život. Po cestě také potká alkoholického robota, se zájmem o porno, Bendera. Společně pak hledají Fryova pra pra pra pra synovce profesora Farnswortha. V seriálu se setkáme s mnoha dalšími postavami. Většinu postav – snad kromě Bendera (John DiMaggio) a Leely (Katey Sagal) namluvil Billy West. Profesor Farnsworth z hlavních postav vytvoří svou novou posádku Planet Express (ta předchozí zahynula při náročné misi), ti doručují roztodivné zásilky do nejvzdálenějších míst celé galaxie.


Místem, v němž se celý příběh odehrává, je New New York, v roce 3000. Starý New York je pohřben pod městem a žijí v něm mutanti. V celém seriálu, stejně jako u Simpsonů najdeme mnoho odkazů na všelijaké filmy (například epizoda s názvem „A Flight to Remember“ je parodií na oskarový velkofilm Titanik či Karlík a jeho továrna na čokoládu v díle s názvem „Fry and the Slurm Factory“ – vypráví o lahodném nápoji). Rukopis Matta Groeninga je velmi citelný, časté je prolínání Simpsonů a Futuramy – velmi známým příkladem je tříoká ryba, která vystupuje v obou seriálech. I v seriálu Futurama se objevují „hvězdní hosté“, zde ale v trochu jiné podobě – vystupují tu jen jejich hlavy, „naložené ve speciální nádobě naplněné vodou“, krmeny jsou krmivem pro rybičky. Častou postavou je bývalý prezident Nixon nebo herečka Pamela Andersonová.


Futurama nabízí speciální díly – například vánoční díly, jejichž hlavním hrdinou je „robosanta“. Vánoce jsou v budoucnosti nejhoršími svátky roku. Robosanta není totiž kladnou postavou, ale zabije každého, kdo se mu postaví do cesty. Seriál tedy rozhodně není pro nejmenší děti. V Simpsonech každá série pravidelně začíná „Speciálním čarodějnickým dílem“. Futurama nic podobného nabízí. Drobnou paralelou by se daly nazvat díly, v nichž je v popředí přístroj, který ukazuje, co by se stalo, kdyby… Tři příběhy, v nichž se hlavní hrdinové snaží dozvědět například, co by se stalo, kdyby byl Bender člověkem, ne robotem.


Simpsonovi jsou známí také tím, že každý díl má jinou úvodní znělku – jiná Bartova hláška a pokaždé jinak se i žlutá rodinka posadí před televizní obrazovku. Futurama nabízí úvodní hlášku také (Znáte z TV, Už brzy vyjde na nelegálních DVD, Tento díl nebyl testován na lidech…), před závěrem úvodní znělky přichází ke slovu velkoplošná obrazovky, v níž se pravidelně objevují krátké záběry z jiných animovaných filmů, jednou se mihne i záběr ze Simpsonových. Na závěr každého dílu se objevuje logo společnosti 20th Century Fox, poprvé ve změněné podobě – místo číslovky 20 se logicky objevuje 30.


U nás se seriál zatím nevysílal a vypadá to, že se ani možná vysílat v dohledné době nebude. Česká televize na svých stránkách k této problematice uvádí: „ČT uvažovala o nákupu seriálu Futurama… Bohužel obchodní podmínky nebyly příznivé a tak se finanční prostředky použily na jiný nákup a do čela Horečky páteční noci byl až do letošního podzimu zařazen seriál Červený trpaslík. Jaká bude další dramaturgie Horečky a dovozu „kultovních“ seriálů závisí na připravovaném vysílacím schématu pro rok 2008.“ Objevily se ale spekulace, že by tento seriál mohla vysílat TV Prima, která podepsala smlouvu se stanicí 20th Century Fox, vlastníkem seriálu. Prima prý potvrdila i vysílání Simpsonů. Seriál je možno v současné době vidět na německé stanici PRO 7, pokud budete mít štěstí, na pěti DVD si lze kompletní Futuramu objednat. Pro všechny příznivce seriálu je na internetu vytvořeno mnoho zajímavých stránek.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .