STV oslaví 50 let svého vzniku

Ano je tomu tak. Zatímco Česká televize oslavila své kulatiny již 1.května 2003, Slovenskou veřejnoprávní televizi toto jubileum teprve čeká. A to ve velkém stylu. Velkolepá oslava proběhne 3.listopadu, v 21.20 na Jednotke (první kanál STV). Než však prozradíme více, projděte se spolu s námi historií.

První pokusné vysílání proběhlo v Bratislavě (1953) a v Košicích (1956), ale pravidelné vysílání začalo až o 3 roky později. V této době měli televizní pracovníci k dispozice jen tříkamerový přenosový vůz, provizorní hlasatelnu, dvě kamery a filmový snímač. Přímý přenos se šířil k divákům přes pouhých 500 televizorů. Zpočátku vysílalo bratislavské studio pouze dvakrát týdně (středa, sobota), přesně o rok později (3.11.1957) pak každý den kromě pondělí.


Od ledna 1959 se vysílalo každý den. A právě v tomto roce vznikla tradice tzv.slovenských pondělků, o kterých se tolik mluvilo v poslední době. Vysílání bratislavského studia začínalo v 18 hodin programem pro děti, následoval sport, aktuality a hlavní program přišel ke slovu v 19.30 (především televizní inscenace). První barevné vysílání mohli diváci spatřit 14.února 1970. Tvořil jej přímý přenos Mistrovství světa v lyžování ve Vysokých Tatrách. Tento přenos mohlo sledovat dalších 30 zemí světa. Rok 1980 již přináší 73% barevného vysílání.


Další změny přinesla sametová revoluce – koncepční změny v ČST. Federálním kanálem se stal původní 1.program (F1). 2.program se pak rozdělil na dva samostatné vysílací okruhy pro českou část publika vysílal kanál ČTV, pro slovenskou část S1. 3.kanál znamenal pro území ČR program OK3, SR – program TA3. V roce 1992 však z důvodu chybějícího strategického partnera své vysílání přerušily, o dva roky později vrátily licenci. Této frekvence se o pár let později zhostila TV Markíza (31.8.1996).


Na základě usnesení Federálního shromáždění ČSFR byla zrušena ČST. A stejně jako u nás, od 1.1.1993 začala vysílat samostatná televize (dvoukanálová). STV se ale potýkala s velkými problémy. Za dvanáct let existence se vystřídalo 13 manažmentů. Veřejnoprávní televize byla kritizována za neefektivní hospodaření. Na účtech měla pouhých 14 milionů Sk, dlužila 590 milionů. STV potřebovala nové razantní vedení.


V lednu 2003 nastoupil exředitel Joj Richard Rybníček. Propustil polovinu svých lidí, vlastní výrobu zredukoval na minimum, aby se 1.1.2004 v 19.30 probudila STV do „Nového začátku“. Nesl se ve skutečně velkém duchu. Změna logotypu a názvu stanic (Jednotka, Dvojka). Poprvé STV vysílala skutečné velkofilmy (Napoleon, Shrek, Mission Impossible,…) a také razantně rozšířil vlastní tvorbu – Pošta pro Tebe (podíl kolem 30%), SOS (satirický pořad ve stylu TELE-TELE), a mnoho dalších. Především však uvedl na obrazovku Jednotky velkolepou show Slovensko hledá SuperStar I,II (podíl až 80%). Jednotka se stala 2.nejsledovanější televizí – podíl okolo 18% (pro srovnání Markíza – 36%, Joj – 16%, Dvojka – 5%, TA3 – 1,5%). Nutno poznamenat, že vzniklo i mnoho pořadů, která si velikou přízeň publika nenašla (Ranč s Ivanem Mládkem,…)


Tolik z historie, teď se vrhněme na současnost. 10.7. Richard Rybníček odchází z vedení televize, kvůli sílícím tlakům na jeho osobu. Okamžitě se zvedá vlna obvinění. V současné době probíhá volba nového vedení.


Jak už jsme řekli své 50 výročí oslaví 3.listopadu (21:20) na Jednotke. Průvodci 1,5 hodinové  Retro show budou protagonisté SOS. Program bude sestaven z bloků, které představují jednotlivé dekády. Stylizace bude odpovídat jednotlivým časovým obdobím. Součástí bude i autentické zpravodajské studio.


Nezahálí ani redakce zpravodajství. Každý večer v hlavních „Správách STV“ se můžete těšit na desetidílný seriál, který se vysílá denně před koncem zpráv (19.30 – 19.55) ve dnech 25.10. – 3.11.2006. Dozvíte se, jak se cítily hlasatelky při přímých přenosech či jak vypadaly první dětské přenosy. Všechny díly seriálu pak můžete zhlédnout v archivu na webu www.stv.sk.



 

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .