Soud zrušil první pokuty pro Big Brother za 17 milionů

Pokuty ve výši téměř sedmdesáti milionů korun, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila komerčním televizím za porušení mediálního zákona odvysíláním reality show VyVolení a Big Brother, pravděpodobně zůstane na účtu televizí. Soud totiž zrušil první sadu rozhodnutí Rady za vysílání reality show Big Brother v srpnu a září a lze předpokládat, že další žaloby budou rozhodnuty ve stejném duchu.

Ve čtvrtek 22. a pátek 23. června 2006 rozhodoval Městský soud v Praze o žalobách provozovatele televize Nova, společnosti CET 21, proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Žaloby se týkaly udělení pokut v celkové výši 17 milionů Kč za odvysílání osmi pořadů reality show Big Brother. Uvedené díly byly odvysílány v průběhu měsíce srpna a září 2005. „Městský soud žalobám CET 21 vyhověl. Všech osm rozhodnutí RRTV o uložení pokut postupně zrušil a vrátil Radě zpátky k dalšímu řízení,“ uvedla tisková mluvčí Novy Veronika Šmítková.


Soudem zrušené pokuty byly uděleny nadvakrát na zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání počátkem října a v polovině listopadu. Na obou zasedáních RRTV udělila také pokuty pro reality show na konkurenční TV Prima ve výši 18,5 milionů. Také Prima se proti udělení snakcí bránila u soudu, výsledek řízení ovšem zatím není znám. Ve všech případech šlo o porušení povinnosti nezařazovat v době od 6:00 do 22:00 hodin do vysílání pořady, které mohou ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých podle ustanovení §32, odstavce 1, písmene g) vysílacího zákona. Toto porušení umožňuje Radě uložit pokutu ve výši od dvaceti tisíc do deseti miliónů korun. Více v článku Účet RRTV za reality show se vyšplhal na 35,5 milionu.


Nešlo ovšem o poslední pokuty pro reality show za ohrožení mravní výchovy mládeže. Nova za další díly Big Brothera vyfasovala ještě dalších 26 milionů a Prima, která se zaměřila na omezení prvků, které RRTV kritizovala, měla zaplatit ještě 4 miliony. Také tyto pokuty byly napadeny u Městského soudu v Praze a lze předpokládat, že rozhodnutí bude ve stejném duchu. Zatím nebylo zveřejněno, na základě jakých důvodů soud rozhodnutí RRTV zrušil, jisté ovšem je, že Rada se může proti verdiktu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně a nebo rozsudek akceptovat a s přihlédnutím k výtkám soudců rozhodnout ve správních řízeních znovu.


 

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .