Alexandr Pícha: Věřím Barboře jako kdysi sám sobě

Bývalý dlouholetý šéfredaktor Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu Alexandr Pícha se na přání ředitelky stanice Barbory Tachecí vrátí na svou bývalou pozici. Informaci, o které v polovině prosince spekulovala některá média, potvrdil pro RadioTV Alexandr Pícha s tím, že se do Prahy přestěhuje v druhém lednovém týdnu. O jeho nástupci na postu stálého zpravodaje Českého rozhlasu v USA zatím není rozhodnuto, největší šance se dávají Miroslavu Konvalinovi, který vedl Radiožurnál v období mezi Píchou a Tachecí.

„Ano, navrhuji, aby se Alexandr Pícha stal šéfredaktorem Radiožurnálu,“ potvrdila Lidovým Novinám Barbora Tachecí, která s Píchovým návratem počítá v rámci programových a personálních změn v nejposlouchanější stanici Českého rozhlasu. Připravovat je začala hned po svém příchodu letos v listopadu, posluchači je zaregistrují od začátku příštího roku. K návrhu Tachecí se ještě musí vyjádřit šéf rozhlasu Václav Kasík. „Generální ředitel to teď posuzuje. Ale atmosféra se mi zdá velmi vstřícná,“ dodala k možnému návratu Píchy Barbora Tachecí

Alexandr Pícha RadioTV potvrdil, že nabídku přijme. „Jsem už 2 roky mimo Česko a uvědomuji si, že se česká mediální scéna i pozice ČRo za tu dobu musely hodně změnit. Přiznám se, že jsem o nějakých plánech Radiožurnálu vůbec nepřemýšlel, nenapadlo mě, že bych se z Ameriky vracel. Když ředitel Kasík jmenoval Barboru ředitelkou, měl jsem skvělý pocit, něco jako když dobře oženíte syna (ten Radiožurnál :-) a už o něj nemusíte mít starost :-) O tom, že bych měl jít pomoct na Radiožurnál, jsme si řekli před Vánocemi, popisuje své pocity z USA bývalý ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu a uchazeč o funkci generálního ředitele Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Barbora Tachecí chystá na Radiožurnálu od ledna celou řadu změn, šéfredaktorem počínaje a zvukovým obalem konče. Od ledna se změní moderátoři Radiofóra, které vysílá Radiožurnál denně od 18.00. Odmlčí se Petr Dudek, Václav Sochor, Lenka Kabrhelová i Jan Rozkošný, bývalí zaměstnanci české redakce BBC. S Radiožurnálem ukončí spolupráci i další moderátoři, mezi nimi Jakub Železný, který moderuje Dobré ráno na České televizi a další programy. „Chceme, aby byl Radiožurnál modernější a méně konzervativní stanicí schopnou být v dlouhodobém horizontu absolutně většinovým rádiem,“ uvedla v polovině prosince Tachecí.

Radiožurnál se změní i hudebně. Kvůli nové hudební dramaturgii Tachecí angažovala Radka Sedláčka, který dříve pracoval na Evropě 2. Stanice bude hrát hudební žánry jako pop, pop-rock, soft rock a disko/dance. Od 1. ledna dojde k mírným změnám současného zvukového obalu, zvukové grafiky. Novým sloganem bude Radiožurnál: Vaše zpravodajství. Vaše rádio. „Celkově jsme s navrhovanými změnami spokojeni,“ komentovala novinky pro magazín Týden místopředsedkyně Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová.

Velkou část novinek bude do vysílání veřejnoprávního rozhlasu zavádět staronový šéfredaktor Alexandr Pícha a začne s tím hned druhý lednový týden. „Teď o Vánocích a na Nový rok musím dělat pro vysílání, ale na začátek druhého týdne v lednu už mám objednané stěhování. Nastoupit bych měl hned potom, ale do Ameriky se ještě asi na jaře na pár dní zajedu, protože budu muset dokončit předání všech záležitostí a musím sem i soukromně,“ vysvětluje Pícha a ke svým pocitům pro RadioTV dodává: Teď je to úplně jiná situace, než když jsem před 14 lety stal šéfem nového Radiožurnálu. Teď nemám plán na postavení stanice já, ale tentokrát ho má Barbora. Ale věřím ji jako tenkrát sám sobě, takže mi to připadne podobně vzrušující. Předpokládám, že budu mít na starosti hlavně zpravodajství a byl bych rád kdybychom měli možnost rozpohybovat zpravodajství i na našem internetu.“

Alexandr Pícha pracuje v ČRo více než dvacet let. Od roku 1993 byl šéfredaktorem Radiožurnálu, v roce 2003 nastoupil do funkce ředitele této stanice. V květnu 2005 kandidoval na pozici generálního ředitele Českého rozhlasu, ale ve volbě proti Václavu Kasíkovi a Richardu Medkovi nezískal aní jeden hlas členů Rady ČRo. Pícha v poslední dvou letech působí jako zpravodaj ČRo ve Spojených státech. Tam střídal Miroslava Konvalinu, který se naopak v březnu 2006 stal ředitelem Radiožurnálu. Ve funkci vydržel krátce, generální ředitel Kasík ho letos v květnu odvolal pro „chyby v řízení“. Více v článku Novou ředitelkou ČRo 1 – Radiožurnálu bude Bára Tachecí z Frekvence 1.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .