Radio Beat získalo Slavonice, vznikne také Rádio Mladé Valašsko

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes rozhodla o dalších dvou z osmí mimopražských licencích, jejichž veřejná slyšení se konala před počátkem září. Kilowattový kmitočet Slavonice získal jako územní rozšíření pokrytí žadatel Broadcast Media s.r.o. pro projekt rockového Radia Beat, licence Valašské Meziříčí byla přidělena společnosti Eleanes s.r.o. bývalé majitelky Radia Apollo Simike Valigurové pro projekt Radio mladé Valašsko.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes rozhodla o dalších dvou z osmi mimopražských licenčních řízeních. Frekvence Slavonice 100,8 MHz/1kW byla přidělena společnosti Broadcast Media s.r.o. jako územní rozšíření pokrytí pro projekt rockového Radia Beat. Dokrývač pochází ze sady kmitočtů, kterou v minilosti koordinoval Český rozhlas. Ten se do licenčního řízení jako provozovatel ze zákona přihlásit nemohl.

Kmitočet pokrývá Dačice a Telč, částečně by mohl být slyšet i v Jihlavě, Jindřichově Hradci či Třebíči. Situován je do nadmořské výšky 550 metrů a polarizace je vertikální. Do licenčního řízení se kromě úspěšného Radia Beat přihlásila firma Česká rozhlasová s.r.o., kterou ovládá majitel bývalého Rádia Presston Josef Zoch. Ta předložila projekt pod názvem Rádio Paráda, se kterým uspěla před dvěma týdny v licenčním řízení o kmitočet Tábor/Sezimovo Ústí (více viz Rychnovskou licenci má Beat, Táborskou Rádio Paráda).

Koordinaci vysílače Valašské Meziříčí 95,3 MHz/158W inicioval provozovatel Radia Rubi Josef Hejl. Kmitočet pokrývá kromě Valašského Meziříčí také Rožnov pod Radhoštěm a podle předpokládaného modelu pokrytí by měl vyzařovat i směrem na severozápad k Hranicím, Odrám a Novému Jičínu. Situován je do nadmořské výšky 400 metrů a polarizace je vertikální. Do licenčního řízení se překvapivě nepřihlásilo Radio Rubi, přestože iniciovalo jeho koordinaci.

Vzhledem k tomu, že kmitočet nezaujal ani žádného nového broadcastera, jediným zájemcem zůstala společnost Eleanes s.r.o., která také v licenčním řízení uspěla. Ta požádala ještě o sousední kmitočet Vsetín 96,6 MHz/200W, ovšem o jeho osudu RRTV společně s dalšími třemi vysílači ve Frýdku-Místku, Uherském Hradišti a Uherském Brodu zatím nerozhodla kvůli předběžné otázce, kterou je probíhající soudní řízení iniciátora jejich koordinace Evropy 2 vs. RRTV u Městského soudu v Praze.

S tímto rozhodnutím nesouhlasí místopředseda RRTV Petr Pospíchal, podle něhož musí mít licenční řízení přednost před přidělením technického prostředku jako takzvaného dokrývacího kmitočtu a to i tehdy, je-li neudělení dokrývače napadeno žalobou. „Rada proto měla licenční řízení rozhodnout a usnesení Rady považuji za nesprávné posouzení předběžné otázky,“ uvádí Pospíchal ve svém oficiálním stanovisku.

Mapy pokrytí obou kmitočtů najdete v článkcích Veřejná slyšení o vysílače Valašské Meziříčí, Vsetín a Frýdek-Místek Veřejná slyšení o vysílače Uherský Brod, Uherské Hradiště a Slavonice.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .