Dyje a Kiss Proton mají nové dokrývače, Beat žádá čtyři

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém posledním zasedání opět udělila nové dokrývače. Rádio Dyje může do Kyjova, Kiss Proton získal možnost působit v Domažlicích. Celá řada dalších dokrývačů prošla koordinací a RRTV žadatele vyzvala k odstranění nedostatku v žádostech, do hry se vrátily mimo jiné žádosti Radia Beat o kmitočty v Jablonci, Pardubicích, Benešově a Plzni, které byly pozdrženy kvůli půlročnímu moratoriu na nové koordinace na ČTÚ.

O udělení dokrývačů pro Rádia Dyje a Kiss Proton Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nerozhodla, jejich přidělení nastalo díky platnosti tzv. pozitivní fikce, což v praxi znamená, že pokud RRTV v zákonné lhůtě nerozhodne o žádosti provozovatele, tato se automaticky považuje za schválenou. Důsledkem je dokrývač Kyjov 91,8 MHz/100W pro Radio Dyje a dokrývač Domažlice 97,4 MHz/200W pro rádio Kiss Proton. Nový kmitočet má také Český rozhlas, jedná se o Harrachov 107,9 MHz/100W. Provozovatele všech stanic budeme kontaktovat a v dalších článcích vás budeme informovat o jejich plánech na časový harmonogram jejich spuštění.

Spoustu agendy přidává Radě pro rozhlasové a televizní vysílání také společnost Broadcast Media s.r.o. provozující Radio Beat. Poté, co získala první vysílač na Moravě, vrátily se na stůl RRTV další čtyři žádosti o územní rozšíření pokrytí. Jedná se o kmitočty Benešov 96,9 MHz/200W, Pardubice – Polabiny 107,8 MHz/100W, Jablonec nad Nisou 94,5 MHz/100W a Plzeň – centrum 97,5 MHz/100W. O tyto kmitočty Beat žádal již koncem loňského roku, ale díky půlročnímu moriatoriu ČTÚ na koordinace nových kmitočtů, byly zkoordinovány až nyní. Jak RadioTV potvrdil Martin Hroch z Radio Investments, Radio Beat již dostala výzvu RRTV k doplnění žádostí. „Hlavní úsilí ovšem nyní soustřeďujeme na České Budějovice, kde jsme zvítězili v licenčním řízení. Byli bychom rádi, kdybychom Beat v jižních Čechách spustili v listopadu,“ dodal Hroch.

Rozšíření svého pokrytí ovšem chtějí i další stanice. Provozovatel Radia Krokodýl se rozhodl pro invazi na Vysočinu, žádá o kmitočet Jihlava 101,1 MHz/250W, stejným směrem míří jeho největší lokální konkurent Kiss Hády, které požaduje dokrývač Třebíč 92,4 MHz/100W. Sesterská stanice Krokodýla – Radio Jih – by pro změnu ráda zlepšila své pokrytí na jihovýchodu, kde byl úspěšně koordinován její kmitočet Břeclav 101,4 MHz/100W. Ve všech těchto případech Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala žadatele, aby ve lhůtě 30 dnů odstranily nedostatky v žádostech, následně budou pravděpodobně přiděleny příslušným zájemcům.

Další neúspěch má na kontě společnost Max Loyd, která provozuje pražské Info Radio. RRTV neudělila souhlas s rozšířením o zkoordinované kmitočty Praha – Jinonice 102,9 MHz/100W, Praha – Zelený pruh 90,7 MHz/100W a Praha – Malešice 104,3 MHz/100W. U prvních dvou je důvod zřejmý, na jejich udělení v současnosti probíhá licenční řízení, kterého se sama společnost Max Loyd účastní, o osudu dokrývače Malešice není nic známo. Více v článku Veřejná slyšení o kmitočty v Praze, Rychnově a Sezimově Ústí.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .