Českobudějovická licence přilákala pět žadatelů

AKTUALIZOVÁNO. Do licenčního řízení o vysílací licenci v Českých Budějovicích se do uzávěrky přihlásilo pouhých pět žadatelů. Kromě provozovatele Rádia Beat, který inicioval koordinaci předmětného kmitočtu a vyhlášení tohoto řízení, projevily zájem tři známé subjekty a jedna nová společnost.

Vysílač, na který bylo vyhlášeno licenční řízení si nechala zkoordinovat společnost Broadcast media s.r.o. pro Radio Beat v rámci balíku osmi kmitočtů. Zatímco dokrývače Tábor nebo Jihlava Rada pro rozhlasové a televizní vysílání po úspěšné koordinaci Beatu přidělila (více viz Rádio Beat může do Jihlavy a Tábora), České Budějovice Beat nedostal s odůvodněním, že jde o kmitočet zcela mimo současné území  pokrytí signálem (více viz Plány Beatu na expanzi do regionů dostávají trhliny). Provozovatel Beatu na to reagoval okamžitě žádostí o vyhlášení licenčního řízení a RRTV tak učinila na svém posledním loňském zasedání 19. prosince.

Vyhlášené licenční řízení zahrnuje jediný kmitočet České Budějovice 101,2 MHz/200W umístěný v nadmořské výšce 386 metrů a výškou antény 30 metrů nad zemí. Podle teoretických výpočtů bude jeho signálem zásobeno přibližně 122 tisíc obyvatel. Lhůta pro přijímání žádostí do tohoto licenčního řízení byla stanovena na 22. ledna a podle Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se do něj přihlásilo pět žadatelů.

V první řadě jde o společnost Broadcast Media, která nabízí projekt rockového Rádia Beat. Dalším projektem, který by pravděpodobně realizoval pouze dokrytí fungujícího programu do nového regionu, je Rádio Hey České Budějovice společnosti Posázavské rádio patřící do mediální skupiny GES. Zbývající žadatelé nabízejí projekty nových rozhlasových stanic.

Hned dvakrát si zažádal známý licenční harcovník Miroslav Pýcha, provozovatel Rádia Limonádový Joe. O českobudějovický kmitočet projevil zájem jménem dvou svých společností, dada media předložila projekt Rádia Dada a společnost Simple Media nabídla Simple Music Radio. Podle informací Miroslava Pýchy představuje Rádio Dada „nízkonákladový projekt hudebního rádia s trochou vtipu, které by se odlišovalo od šedi rozhlasového éteru“, zatímco Simple Music Radio je formátována jako rocková stanice s přesahem do dalších žánrů.

Poslední žádost předložila společnost Campus Media, za kterou stojí občanské sdružení Studentská unie ČVUT, které je v současné době dodavatelem programu pro internetovou a kabelovou stanici Radio Akropolis. „Chceme zužitkovat zkušenosti které díky výrobě programu pro Radio Akropolis máme,“ říká jednatel Campus Media Jakub Bouček. „Prostřednictvím Rádia A bychom rádi nabídli posluchačům v Českých Budějovicích formát rádia pro mladé. Hudební dramaturgií se chceme výrazně lišit od stanic které si posluchači nyní v Jihočeské metropoli mohou naladit a proto nabídneme hudební mix kombinující nezávislý rock, inteligentní pop s přesahy do taneční a etno muziky. Mluvené slovo a tedy informační složka Radia A by měla obohatit současný českobudějovický éter především o informace zaměřené na kulturu a na zájmy posluchačů, ale vyhýbat se nebudeme ani společensko-politickému dění.“

Pokud bude RRTV postupovat podle obvyklých lhůt, k veřejným slyšením by mohlo dojít na přelomu února a března a krátce na to by mohlo padnout rozhodnutí o držiteli licence.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .