Hey Sever a Hey Profil šíří pražský program, skončí rock na Moravě?

V noci z pátku na sobotu mohl všímavý posluchač v severních a východních Čechách zaznamenat změnu ve vysílání rádií Hey Sever a Hey Profil. Základní hudební formát se nezměnil, ale objevili se noví moderátoři. Rádio Hey totiž zrušilo samostatné vysílání dvou svých regionálních poboček a na jejich vysílače pustilo program z Prahy. Postihne totéž oba moravské Heye?

Samostatné vysílání rádií Hey Sever a Hey Profil v sobotu 16. prosince skončilo a na jejích frekvencích je vysílán program pražského Rádia Hey s odpojovanými regionálními vstupy. Serveru RadioTV to nezávisle na sobě potvrdilo několik moderátorů těchto stanic, kteří se tuto informaci od vedení sítě Hey oficiálně dozvěděli v pátek. Současný program je skutečně až na odpojované bloky totožný, což je možno porovnat díky internetovému vysílání Rádia Hey Praha, Rádia Hey Sever a Rádia Hey Profil. Co se hudební stránky týče, posluchač pravděpodobně nezaznamená rozdíl, protože všechny tři stanice dosud vysílaly formát založený na osvědčených českých hitech.

Jiná je situace na Moravě, kde Rádio Hey Brno i Rádio Hey Ostrava zatím vysílají vlastní program, ovšem podle neoficiálních informací má i zde časem dojít ke změnám. Podle zdroje blízkého Rádiu Hey by se mělo v nejbližší době Rádio Hey Ostrava napojit na Brno a podobným způsobem, tedy s odpojovanými regionálními vstupy, šířit na svých vysílačích jeho program. V průběhu příštího roku se pak údajně uvažuje o úplném sloučení všech rádií Hey s tím, že přednost před rockovou muzikou by patrně dostal formát osvědčených českých hitů. Tyto informace zatím vedení sítě Hey nepotvrdilo a jeho vyjádření bude do článku doplněno poté, co jej redakci poskytne.

„Po důkladné analýze jsme přistoupili v  Rádiích Hey Praha, Hey Profil a Hey Sever k efektivizačním opatřením při řešení hudebních formátů a programových schémat. V rámci jednotlivých rádií jsme provedli změny vedoucí k lepší konkurenceschopnosti a efektivnějšímu řízení jednotlivých stanic. Na základě těchto úprav byly provedeny změny v personální struktuře rádií  a dále zkvalitněna ekonomika provozu rádia,“ vysvětluje změny v tiskové zprávě Jan Zilvar, generální ředitel sítě Hey.

Přestože změny na Hey Sever a Hey Profil již proběhly, jejich licencované společnosti si předem nevyžádaly souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se změnou licenčních podmínek. V licenci Rádia Hey Profil je přitom výslovně uvedeno, že „veškeré vysílání bude odbavováno z vlastního studia dle pevného programového schématu 24 hodin denně.“ Původní licence výslovně zakazovala i přebírání programu jiné stanice, tato podmínka byla ovšem zrušena v lednu 2003.

„Podle toho, co jsem si o tom zatím zjistil, mají v licenci důraz na regionální informace. Rozhodně provedeme monitoring a teprve po jeho analýze k tomu můžeme zaujmout nějaké stanovisko,“ řekl RadioTV místopředseda RRTV Petr Pospíchal na dotaz, zda přebírání programu z Prahy povede k zahájení správního řízení. „Veškeré změny jsme provedli v rámci licenčních podmínek uvedené společnosti. Žádný parametr licence ani licenčních podmínek se proto nezměnil a dále uvedené programy přinášejí pluralitu programové skladby do regionů, které pokrývají,“ reaguje Zilvar a dodává: „Reagujeme na vývoj trhu a chování konkurenčních médií. V rámci licencí a licenčních podmínek tak zvyšujeme efektivitu rádií a zlepšujeme konkurenceschopnost na českém mediálním trhu.“

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .