RRTV ocenila vysílání ČRo 4 milionovou pokutou

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání považuje VKV vysílání Českého rozhlasu 4 – Radia Wave za nelegální a svůj názor zdůraznila udělením pokuty veřejnoprávnímu rozhlasu ve výši jeden milion korun. Reagovala tak na fakt, že Český rozhlas nedbá jejího upozornění a pokračuje s VKV vysíláním stanice pro mladé na VKV, i když si nevyžádal její souhlas. Vedení ČRo tvrdí, že regionálním VKV vysíláním ČRo 4 žádný zákon neporušuje.

Český rozhlas spustil vysílání své stanice stanice pro mladé 13. ledna letošního roku a kromě internetu a DVB-T jí svěřil i vysílač Praha – Cukrák 100,7 MHz/50kW, který do té doby využívala stanice ČRo Region střední Čechy. Nevyžádal si ovšem předem souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a ta s ním záhy zahájila správní řízení, které vyvrocholilo v březnu vydáním upozornění na porušení zákona o Českém rozhlase s patnáctidenní lhůtou k nápravě. Ani poté Český rozhlas nereagoval a výsledkem je včerejší rozhodnutí Rady, která „udělila provozovateli vysílání ze zákona, Českému rozhlasu, pokutu ve výši 1 000 000,- Kč za nedodržení souboru technických parametrů podle ustanovení § 60 odst. 2 písm. e) zákona č. 231/2001 Sb., spočívající ve skutečnosti že Český rozhlas od 13. ledna 2006 vysílá namísto programu Region Střední Čechy program ČRo 4 – Radio Wawe i po uplynutí lhůty k nápravě, stanovené v upozornění na porušení zákona.“

Jádrem celé kauzy je poněkud vágní znění zákona o Českém rozhlase, který ne zcela jasně definuje pojmy jako regionální stanice nebo celoplošné vysílání. Podle výkladu RRTV Český rozhlas může analogově vysílat tři celoplošné stanice a regionální studia, kdežto ČRo 4 – Radio Wave se prezentuje jako digitální stanice. Český rozhlas naproti tomu tvrdí, že díky regionálnímu pokrytí stanice nevzniká žádný rozpor se zněním zákona.

„Český rozhlas 4 Radio Wave je rozhlasovým studiem, řádně zřízeným na základě zákona o Českém rozhlase, jako takový může využít VKV vysílač,“ prohlásil v únoru mluvčí ČRo Ladislav Pavlík a včera pro ČTK zopakoval: „Český rozhlas je přesvědčen, že vysíláním programu stanice Radio Wave s regionálním územním rozsahem dle přiděleného souboru technických parametrů (kmitočtu) žádný zákon neporušil.“ Podrobnosti o možných výkladech zákona jsme popsali v článku RRTV považuje vysílání ČRo 4 za nelegální.

Český rozhlas se podle vyjádření svého mluvčího s rozhodnutím RRTV nesmíří a využije všech možných opravných prostředků, tedy i žaloby proti rozhodnutí Rady u Městského soudu v Praze.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .