Trosečník – nová reality show na TV Prima

Televize Prima dnes oficiálně oznámila nasazení další velké reality show podle zahraničního formátů. Do Česka přichází celosvětově úspěšná reality show Survivor, kterou Prima uvede pod názvem Trosečník. Jde o formát postavený na soužití skupiny soutěžících na nebezpečném místě, kde musí bojovat s nástrahami přírody a postarat se o přežití. Trosečník se bude natáčet v průběhu tohoto léta na ostrově v Altantiku, nasazení na obrazovky lze předpokládat na podzim.

Reality show Survivor, kterou Prima uvede pod českým názvem Trosečník, je licencovaným formátem zakoupeným od společnosti Castaway Television Productions LTD a na jeho realizaci bude Prima TV spolupracovat se společností STRIX. „Trosečník je další velkou reality show, kterou uvede Prima v České republice jako první. Jsem přesvědčen, že diváky u nás pohltí stejně, jako se tomu stalo všude ve světě, kde byla vysílána. Půjde o dramatickou, velmi atraktivní podívanou,“ říká generální ředitel televize Prima Martin Dvořák.


Reality show Trosečník oficiálně začíná dnes vyhlášením castingu pro soutěžící. Přihlásit se mohou osobnosti s velkou psychickou a fyzickou odolností starší 18 let na internetových stránkách www.iprima.cz. Natáčení proběhne v průběhu tohoto léta natáčet v exotickém prostředí ostrova v Atlantickém oceánu a na televizních obrazovkách by se mohl Trosečník objevit na podzim jako protiváha k plánované třetí řady soutěže Česko hledá SuperStar na konkureční Nově.


Formát Survivor vytvořil Charlie Parsons, který je autorem řady dalších úspěšných televizních formátů. Poprvé se na televizní obrazovce objevil ve Švédsku v roce 1997, mezinárodní úspěch se dostavil po premiéře na americké televizní stanici CBS v květnu roku 2001. V současné době se na CBS vysílá  již 12 série. Survivor pak pronikl do celého světa – doposud byl formát prodán do 48 zemí a odvysílán ve 106 sériích – mimo jiné například v Německu, Rakousku, Velké Británii, Maďarsku, Švýcarsku, Polsku, Švédsku, Rusku, baltských zemích  a v mnoha dalších.


V USA dosahuje stanice CBS s tímto pořadem silně nadprůměrných výsledků, první série dosáhla v průměru 30% podílu na trhu v domácnostech, přičemž průměrný podíl stanice byl okolo 10%. Dokázal porazit i takové seriálové hity jako velmi populární Přátele. V Maďarsku, které je co do počtu obyvatel srovnatelné s Českou republikou, dosáhla v roce 2003 reality show Survivor v průměru vždy 33 %  podílu na trhu diváků z cílové skupiny 4+, což znamená téměř 1,7 milionu lidí.


Princip reality show Survivor


Maximálně 16 účastníků je vysazeno na exotickém místě plném nebezpečí (pustý ostrov, poušť). Společně stráví měsíc, během kterého bojují o svůj holý život. Musí se vypořádat s nástrahami místní přírody, postarat se o to, aby přežili, musí si zajistit obydlí i potravu. Některé verze byly natáčeny například na malých opuštěných exotických ostrovech v Čínském moři (Pagong, Tagi), nebo v Malajsii na ostrovech Mensirip a Tengah), nechyběly ani pustiny – například Australská poušť.


Všech 16 účastníků je rozděleno na 2 týmy. Během celé soutěže spolu oba týmy mezi sebou soupeří v plnění různých soutěžních úkolů. Vítězství znamená pro daný tým či jednotlivce určité výhody: například lepší jídlo, možnost spát v klasické posteli, využití mobilního telefonu, apod. Každou třetí noc všichni soutěžící odchází do džungle, do základního tábora, kde nominují jednoho z účastníků, se kterým už dále nechtějí být. Nejčastěji jmenovaná osoba pořad opouští. Je zhasnuta její pochodeň (coby pomyslný plamen života) a odjíždí zpět.


Účastník, který zůstává jako poslední získává hlavní finanční výhru, která například v americké verzi činí jeden milion dolarů. K vítězství vede jediná cesta, přežít nástrahy, které připraví nevyzpytatelná příroda, překonat sám sebe, stát se platnou součástí týmu a udržet se ve hře až do konce.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .