Info Radio žádá o tři dokrývače v Praze

Společnost Max Loyd, která vlastní licenci pražského Info Radia, požádala RRTV o přidělení tří nízkovýkonových dokrývačů na území Prahy. Vysílače v Jinonicích, Malešicích a na Zeleném pruhu musí nejdříve zkoordinovat Český telekomunikační úřad.

{img id=122 align=left border=1}Provozovatel Info Radia pokračuje v řešení problému nedostatečného pokrytí signálem. Několik měsíců poté, co zažádal o zvýšení výkonu svého jediného vysílače Praha – Vinohrady 89,0 MHz/158W na 1kW, koordinuje další tři nízkovýkonové dokrývače na území hlavního města. Jedná se o frekvenci Praha – Jinonice 90,7 MHz/100W pro pokrytí jihozápadu (Smíchov, Hlubočepy, Stodůlky), Praha – Malešice 102,9 MHz/100W pro pokrytí východních obvodů (Strašnice, Hostivař, Štěrboholy) a Praha – Zelený pruh 104,3 MHz/100W pro pokrytí jižních pražských obvodů (Braník, Podolí, Krč). Pokud by Info Radio tyto tři kmitočty získalo, pokrylo by svým signálem téměř polovinu Prahy.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém posledním zasedání vydala souhlas k odeslání těchto kmitočtů ke koordinaci na ČTÚ, jehož verdikt bude s napětím očekáván. Sílí totiž hlasy, že pražský éter je již zahlcen a další kmitočty by zde již neměly být povolovány. U frekvencí požadovaných Info Radiem navíc hrozí, že budou rušeny jinými silnými vysílači, konkrétně Jinonice vysílačem Ústí nad Labem – Buková Hora 90,9 MHz/80kW, Zelený Pruh vysílačem České Budějovice – Kleť 104,3/34kW a Malešice vysílačem České Budějovice – Kleť 50kW.

Ani v případě úspěšné koordinace na ČTÚ nemusí být kmitočty přiděleny Info Radiu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se totiž může rozhodnout vyhlásit na kmitočtovou síť licenční řízení, ve kterém by Info Radio nemělo ze zákona žádnou výhodu proti případným dalším zájemcům.

Společnost Max Loyd s.r.o. získala licenci pro Info Radio v červnu 2004 a vysílání zahájila v lednu roku 2005. Začátky jeho vysílání doprovázely soudní spory neúspěšného žadatele dada media s.r.o. s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a následné správní řízení z důvodů vysílání bez licence. Max Loyd původně vlastnil na půl Michel Fleischmann se svou manželkou Kateřinou Loydovou, v únoru 2006 RRTV schválila převod 34 procent na skupinu Lagardere. Podle posledního MediaProjektu se poslechovost Info Radia pohybuje na hranici statistické nuly.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .