Digitalizace: Rada se brání u soudu, Prima a Nova vyčkávají, ČT přidává plyn

Uplynulé dny přinesly několik důležitých událostí v oblasti digitálního vysílání. Rada pro televizní a rozhlasové vysílání se snaží odblokovat proces digitalizace kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Televize Prima ústy svého ředitele potvrdila zájem o stejný počet kompenzačních licencí jaký by případně obdržela TV Nova. Česká televize pak zveřejnila seznam oblastí, v kterých by do konce roku chtěla spustit vlastní digitální vysílání na současných analogových kmitočtech ČT2.

Přechod od analogového k digitálnímu vysílání v Česku ustrnul na mrtvém bodě poté, co Městský soud v Praze vyhověl stížnostem neúspěšných žadatelů o nové digitální licence. Ty před rokem získala šestice uchazečů (TV Óčko, Febio TV, TV Barandov, TV Pohoda, Z1 a RTA). Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se nyní snaží zastavenou digitalizaci odblokovat podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. „Rada se tak snaží zvrátit rozsudky, jimiž soud letos v dubnu vyhověl čtyřem žalobám tří neúspěšných žadatelů o digitální licence a zrušil verdikt rady o neudělení, a tedy i o udělení licencí z loňského dubna,“ uvádí se v tiskové zprávě Rady, o které informovala ČTK.


K přechodu na digitální vysílání je zapotřebí analogových kmitočtů, na kterých v současnosti vysílají jak veřejnoprávní televize, tak i komerční stanice. Těm licence na toto vysílání platí do roku 2017 (TV Nova), respektive 2018 (TV Prima) a zcela pochopitelně nemají zájem příliš usnadňovat vstup nových soupeřů na trh tím, že by se analogových licencí vzdaly.


TV Nova již naznačila, že by výměnou za ni byla spokojená s licencemi na celkem pět digitálních kanálů. Obsadila by tak jeden celý multiplex. Na stejnou otázku odpověděl v minulém týdnu Lidovým novinám i výkonný ředitel TV Prima Petr Chajda: „Myslím, že by počet kompenzačních licencí pro obě dvě stanice, Primu i Novu, měl být identický.“ Pokud by se realizovaly tyto záměry současných komerčních stanic, na nové vysílatele by už prostor téměř nezbyl.


Pozemní digitální vysílání (DVB-T) je v současné době k dispozici ve čtyřech oblastech (Praha, Brno, Ostrava, Domažlicko). V polovině roku k nim přibude pátá – Ústecko. V této síti jsou k dispozici čtyři kanály České televize a TV Nova. Do dalších míst Česka chce digitální signál dopravit ČT sama. Ve svém veřejnoprávním multiplexu dá prostor i stanicím Českého rozhlasu. Na jeho vybudování obětuje analogové kmitočty ČT2 a tak postupně v tuzemsku přibudou oblasti, kde bude k dispozici jen jeden analogově vysílaný veřejnoprávní kanál.


Vedoucí programu digitalizace ČT Pavel Hanuš potvrdil v rozhovoru pro DigiZone.cz, že se budování veřejnoprávního multiplexu bude letos týkat tří oblastí – Jihlavska, Pardubicka a Plzeňska. Zásadní technická změna se neobejde bez potíží: „Pro nás je v tuto chvíli největším problémem přechodu vzájemné rušení s analogem. S tím si musíme poradit,“ uvedl Hanuš. Výběr zmíněných lokalit nebyl náhodný. Digitální vysílání z Plzeňska dokryje oblast mezi Domažlicemi a Ústím nad Labem, jihlavský signál naladí diváci i ve východní části Jihočeského kraje a ten pardubický pokryje významnou oblast východočeského regionu. „Tím bychom měli v podstatě pokrytou většinu Čech,“ plánuje Pavel Hanuš.



Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .