CS Link: Nova pro všechny a nová stanice na obzoru

Dvě významné novinky čekají zanedlouho na abonenty satelitní platformy CS Link. Ti, kteří se k ní připojují prostřednictvím karet firmy Trade and Technology, se konečně dočkají příjmu TV Nova. Všichni zákazníci (včetně držitelů karet konkurenčního Gitalu) budou moci sledovat novou českou stanici Public TV.Po týdnech nejasných příslibů a spekulací je jasněji v otázce satelitního příjmu TV Nova v platformě CS Link. Tu už od poloviny února mají k dispozici zákazníci distribuční firmy Gital, která na svá bedra vzala veškeré náklady na distribuci signálu nejsilnější tuzemské televize přes satelit. Klienti druhého poskytovatele přístupových karet k CS Linku – firmy Trade and Technology (TaT) – tuto stanici zatím postrádali. Jednání o spolupráci mezi oběma společnostmi v této oblasti dopadlo bezvýsledně a tak se zdálo, že TaT bude nucena dostat signál Novy na satelit vlastní cestou.

Do řešení situace se vložil provozovatel převzatého vysílání – firma Media Vision, která rozhodla o tom, že v platformě CS Link bude TV Nova jen na jedné pozici. Náklady se tak rozdělí rovnoměrně mezi oba distributory. Pro TaT bude signál zajišťovat firma Cine Servis, která získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání registraci pro šíření převzatého vysílání.


Předplatitelé satelitní televize CS Link se mohou těšit na brzký přírůstek v programové nabídce. Do dvou měsíců by měla zahájit vysílání nová tuzemská stanice Public TV. Informoval o tom server Parabola.cz. Vysílání, které bude provozovat společnost TOTAL PRESS, s.r.o., se bude skládat ze tří částí a naplní celých čtyřiadvacet hodin denně.


Zpravodajsko-informační blok bude zajišťovat RTA (Regionální televizní agentura). Jedná se o jednoho z bývalých držitelů licencí k pozemnímu digitálnímu vysílání, který mj.dodává svůj program do odpojovaných regionálních bloků na TV Prima v ranních a odpoledních časech. Zpravodajství z České republiky také zajišťuje pro veřejnoprávní Slovenskou televizi. Na Public TV by se diváci měli dočkat informací z lokálního prostředí, součástí programových plánů je i bohatý informační servis (např. počasí, doprava). Podle informací serveru Parabola.cz buduje provozovatel nové stanice vlastní studio a dva zpravodajské štáby, které doplní příspěvky dodané RTA. Jedná i spolupráci se zahraničními společnostmi, které by pokrývaly informace z příhraničních regionů.


V programovém schématu jsou denně dvakrát dvě hodiny vyhrazeny filmům. O jejich dodání se bude starat Československá filmová společnost, která provozuje kanál CS Film. Na něm jsou k vidění české a slovenské filmy vyrobené od třicátých let do současnosti. Ze stejného zdroje bude firma čerpat pro zaplnění filmových oken ve vysílání Public TV. Filmy, která budou k vidění od osmé hodiny večerní, budou následně reprízovány druhý den v 16.00.


Třetí částí nabídky nové stanice bude publicistika. Ta, stejně jako zpravodajství, bude na CS Linku vysílána volně. Filmy budou z důvodu autorských práv kódovány systémem CryptoWorks, který sledování umožní majitelům karet Gitalu a TaT. O distribuci signálu nové stanice jinými operátory (kabelová tv, IPTV, ostatní satelitní platformy) provozovatel zatím jedná.



Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .