WorldDMB ohlásil podporu MPEG-4

Na přelomu října a listopadu se v jihokorejském Soulu uskutečnilo zasedání organizace WorldDAB, která podporuje digitální vysílání založené na technologii T-DAB. Jeho účastníci rozhodli o změně názvu na „mobilně televizní“ WorldDMB a ohlásili podporu kódování ve standardu MPEG-4, který umožní vysílání až 28 rozhlasových stanic v jednom multiplexu.

WorldDAB Forum o změně názvu na WorldDMB rozhodlo hlasy všech svých delegátů 30. října v jihokorejském Soulu, které je jedním ze světových lídrů v zavádění digitálního vysílání ve formátu DMB. Prezident organizace WorldDMB Quentin Howard k tomu řekl: „Rádio sice bude vždy hlavním zaměřením některých našich členů, ovšem musíme také důkladně reprezentovat potřeby zemí a společností, které vidí stěžejní využití v mobilních televizích a multimediích.“ Podle Howarda organizace vyrostla ze svého původního jména a změna názvu na WorldDMB získala podporu proto, že je množinou, která zahrnuje rádio, televizi i multimedia.


„Konání General Assembly World DMB Fora v minulém týdnu v Seoulu v Jižní Korei bylo symbolické. V tomto desetimilionovém městě je T-DMB velmi silně rozvinuto a podporováno.  Bylo to vidět na každém kroku. Velmi inspirující pro mne bylo dokonalé pokrytí indoor, a to hlavně v metru i za jízdy v tunelech. T-DMB je nazýváno i rozhlasové vysílání, které je doplněno měnícími se obrazovými informacemi (počasí, soutěže, obal CD interpreta, logo stanice, dopravní situace, atd.),“ popisuje situaci Tomáš Řapek, ředitel společnosti Teleko, která je členem WorldDMB a v Česku je hlavním propagátorem vysílání ve formátu DAB/DMB a dodává: „Změna názvu naší organizace vyjadřuje širší zaměření platformy EUREKA 147 i na multimediální služby, o které v současnosti roste zájem. Na druhou stranu jsem názoru, že přenos audio signálu by měl dominovat a další služby by tento content měly chytře podporovat.“


Významnou zprávou je připravenost DABu kódovat v MPEG 4 – přesněji ve formátu MPEG 4 HE AAC v2, zatímco doposud DAB broadcasteři užívali kódování MPEG Audio Layer II. Chipsety a přijímače by měly být k dispozici během první poloviny příštího roku. „Tento druh efektivnějšího kódování umožní provozovatelům multiplexu rozšířit portfólio vysílaných stanic. V praxi to bude znamenat možnost vysílat např. 28 audio stanic ve velmi dobré kvalitě v jednom multiplexu. Ve výsledku to přinese snížení nákladů pro broadcastery. Je to znamení, že platforma digitálního vysílání DAB/DMB jde s dobou a v budoucnu bude potřeba uvažovat o definitivním přechodu z analogového na digitální rozhlasové vysílání,“ vysvětluje Řapek.


Technologie DMB by se podle koordinátora NKS Zdeňka Duspivy mohla probírat i na semináři RRTV na téma digitálního rozhlasu, který by bude 6. prosince na půdě Ministerstva informatiky. „V našich podmínkách jde především o to, s jakými plány k projektu digitálního rozhlasu kromě známých a ambiciózních plánů (i již reálných projektů) veřejnoprávního rozhlasu přijdou komerční provozovatelé. Tématu se věnuje i Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR a to zejména v rámci jednání technologické a do budoucna i akademické pracovní skupiny,“ uvedl Duspiva v komenáři na serveru ceskamedia.cz.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .