RRTV neudělila licenci na Benešov nikomu

radiotv221Nekonečná radionovela na téma licenčního řízení o kmitočet Benešov – Kozmice 89,3 MHz/5kW pokračuje. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes rozhodla, že lukrativní kmitočet neudělí žádnému ze čtyř žadatelů. RadioTV to potvrdil předseda RRTV Petr Pospíchal. „Důvod je jednoduchý, licenci jsme neudělili, protože žádný z projektů nezískal dostatečný počet hlasů,“ řekl Pospíchal.

Licenčního řízení o benešovský kmitočet se původně účastnilo šestnáct žadatelů. RRTV dnes ovšem vybírala jen ze čtyř projektů, šlo o společnost M-Publicity s.r.o., která tuto licenci již dvakrát získala a tři subjekty, které se společně u Městského soudu v Praze domohly zrušení rozhodnutí RRTV. Rozhodnutí v minulém roce napadly společnosti City Multimedia, Joe Media a Country Radio s.r.o. Více v článku Soud opět zrušil licenci Radia nový Preston.

Přestože rozhodnutí Rady neudělit licenci nikomu není obvyklé, zákon ho teoreticky připouští. Podle § 18, odst. 5 „V odůvodněných případech Rada rozhodne, že licence se neuděluje žádnému z žadatelů.“ V minulosti RRTV naposledy neudělila licenci žádnému z uchazečů v případě tendru o kmitočet Opava – Chlebičov 102,6. Tu následně získal Český rozhlas, který se licenčních řízení podle zákona účastnit nemůže.

Další osud kmitočtu Benešov – Kozmice 89,3 MHz/5kW je nejasný. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na něj může vyhlásit nové liceční řízení nebo jej přidělit přímo Českému rozhlasu.

Vývoj sporu o benešovskou licenci

Spor o benešovskou licenci se táhne již od roku 2002. Na počátku bylo Radio Presston a jeho boj o znovuudělení licence. Předchozí RRTV se ovšem rozhodla udělit licenci projektu Rádia Sázava společnosti M-Publicity. Počátkem roku 2003 se ukázalo, o jak špatné rozhodnutí šlo. V licencované společnosti se střetly dvě skupiny, první zastoupená vlastníkem Borisem Fišerem a podporovaná vlastníkem Radia Limonádový Joe Miroslavem Pýchou a druhá zastoupená novým jednatelem Petrem Laštovkou a podporovaná společnosti Autocentrum Šternberk s.r.o. a částečně také sítí Radio Hey/Radio Čas. O prvních měsících boje o benešovskou licenci více v článku Radio Sázava – podrobný vývoj celé kauzy.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání byla odvolána a po několika zásazích Českého telekomunikačního úřadu na podzim téhož roku Městský soud v Praze rozhodnutí RRTV o udělení licence zrušil. Nová Rada se ovšem nepoučila a počátkem roku 2004 udělila licenci stejné společnosti, tentokrát na projekt Radia nový Preston. Také toto rozhodnutí bylo Městským soudem v Praze zrušeno, více v článku Radio Presston se vrací jako Radio nový Presston.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: